таг: перење пари

Како Британија може да ви помогне во крадење милиони евра

Прво и основно за планот е дека треба да ги имаш парите, системот не работи на правење нешто од ништо. А ако веќе ги имаш, Британија логистички, правно и чисто заради личен мерак, веројатно е најдобрата опција за перење на твоите пари. Повеќе

Како да исперете пари, кога би имале пари за перење

На пример си криминалец кој успеал да собере десетици милиони евра по кој знае каква нечовечка основа, и со време парите почнуваат да ти прават проблем затоа што ти седат на купче до тебе и по цел ден ги мислиш да не им се случи нешто, ем не можеш ништо да си купиш за да те личи на парите што ги имаш. Повеќе

Што е Троика перална и како испра милијарди долари

Системот опфаќа околу 70 оф-шор шел компании кои беа искористени за да се извезат милијарди долари приватен имот од Русија на Западот. Името го добива од руската инвестициска банка Троика диалог, чии вработени ја менаџираа целата мрежа. Повеќе

На Пакистанец му се оствари твојата животна желба

Уличен продавач на сладолед кој живее сред гето во Карачи, дознава дека ни крив ни должен на сметка во банка имал 15,8 милиони евра. Повеќе

Душманот Русија и нејзините пари

Филијалата на Данске банк во Естонија е клучниот играч во скандал во кој во период од една година се испрани околу 30 милијарди долари од Русија и поранешниот СССР. Повеќе

За партискиот донатор сè најдобро

Британските власти одбиле да им помогнат на Французите во истрагата за перење пари и даночна измама од страна на британскиот телеком гигант Лајкамобајл. Причина - Лајкамобајл е „најголемиот корпоративен донатор на Конзервативната партија“ и дава пари во труст основан од Принцот Чарлс. Повеќе

Сезона на даноци и корпоративно избегнување на истите

Во 2016 две-третини од профитите што американските мултинационални компании ги имаат направено вон САД се наоѓаат во 6 држави, за кои е карактеристично што имаат ниски или непостоечки даночни стапки. По многу зборување околу ова и протекување на документи за оф-шор компании, последниот обид за прибирање на овие даноци во САД е да им се даде повластена даночна стапка. Повеќе

Оди па фати перење пари

Парадоксот на биткоинот е што во исто време е и јавен и анонимен. Во пракса ова значи дека секој може да ги следи сите можни трансакции од каде одат и каде стигнуваат, ама невозможно е да дознаеш чии се парите ако човекот знае како да ги скрие. Нешто како шибицарење. Повеќе

Како криминалците перат пари преку ресторани?

Еден од најпознатите ресторани во мексиканскиот туристички ресорт Пуерто Валарта, Мизу суши лаунџ, завршува на списокот од 5 компании со кои американското министерство за финансии им забранува на американските компании да работат. Она по што овој ресторан е различен од останатите перални е што тој е стварно успешен и стварно прави пари. Повеќе