таг: музеј

Заборавениот музеј на забранета уметност во Узбекистан основан од електричар

Сместен е среде никаде, но поседува една од најголемите светски збирки на авангардна уметност, која била спасена од чистките на Сталин. Херојот бил еден електричар. Повеќе

Прв музеј во светот посветен на стомакозборците

„Вентрилоквизам“ е комплицираниот назив на сега подзаборавената вештина на зборување од стомак. Еден американски музеј е дом на скоро 1000 кукли чиј глас оживувал на овој начин. Повеќе

Музеј на одвратна храна, Малме
Канадските доктори наскоро ќе препишуваат посета на музеј на рецепт

„Уметноста исцелува“ е филозофијата зад нова иницијатива на Монтреалскиот музеј на убави уметности, со која на докторите ќе им се овозможи да препишат посета на музеј наместо апчиња. Повеќе

Музеј на грозната храна

На 29 октомври во Малме, Шведска, се отвара институција која ќе се занимава со обратното од гурманлук - со нашите гастрономски хорори. Повеќе

Прв интерактивен музеј посветен на марихуаната

Канабишн е новоотворен музеј во Лас Вегас, кој се рекламира како иднина на туризмот со канабис. Во него можат да влезат посетители постари од 21 година, и да се запознаат со културата на пушењето „трева“. Повеќе

Што точно изгоре во големиот пожар во Националниот музеј во Бразил?
Нешта што не можат да се поправат

Иако огромната штета сè уште се проценува, она што со сигурност се знае е дека со пожарот кој изби во неделата навечер во Рио се уништени поголемиот дел од 2 милиони артефакти, и колективна меморија на цела нација.  Повеќе

Музеј на гревот (не е за луѓе со слаб стомак)

Откако 35 години работел во мртовечница, Јури Шчукин собрал морничава збирка на унакажани остатоци или цели тела на „грешници“, и формирал музеј, надевајќи се дека грозните глетки ќе превенираат посетителите да западнат во истите проблеми како и некогаш живите експонати. Повеќе

Копачките на Салах во музејот на Британија како симбол на Египет

Британскиот музеј ги прикажува копачките adidas на Салах со кој Египќанецот сезонава одигра невозможно и ги освои сите награди во англискиот фудбал. Повеќе