таг: јазик

Како се пишува „Киев“ на латиница?

Kyiv или Kiev? Ова се двата најчести начини на кои се пишува името на главниот град на Украина. Но иако се слични, една од овие транскрипции има непосакувана политичка тежина за Украинците. Повеќе

Канадски филм направен на јазик кого го зборуваат само 20 луѓе во светот

„Работ на ножот“ или SGaawaay K'uuna е игран филм кој премиерно ќе се прикаже во април, а кого без титл ќе можат да го разберат само малкумина. Повеќе

Интерактивна мапа на човечки звуци: воздишки, мрчење, насмевки

Прашањето околу тоа кога се развил јазикот е прилично тешко да се одговори, меѓу другото и бидејќи не е баш јасно што се мисли под „јазик“. Пред граматиките и синтаксите, хоминидите како и другите цицачи денес, и добар дел од нецицачите, имале невербален јазик со кои се комуницирало подиректно и...почесно. Повеќе

Koга здравјето зависи од зборови

Светот на рекламите и маркетингот ни асоцира на конзумеризам, манипулација, генерално лага и измама. И ова е честа тема за расправа со пријатели кои работат во овие сектори. Но со една реклама успеаа за момент да нè замислат, дека можеби понекогаш, само понекогаш, е поинаку. Повеќе

Од Бразил до Балканот: стапиците на деминутивот
За читкање

Сè почна од текст во кој се анализира зошто Бразилците сакаат да зборуваат по „бебешки“, односно зошто користат голем број деминутиви. За од Бразил набргу да стигнеме до друго Б - до Балканот. Повеќе

Изотип или обидот да се создаде универзален визуелен јазик

Неодамна пишувавме за „Солресол“ - вештачкиот јазик создаден од композитор од 19 век базиран на седумте слогови од западната музичка скала. Во редицата обиди да се создаде универзален јазик кој ќе ги надмине недоразбирањата кои ги создаваат оние поединечните, еве уште еден. Повеќе

Kако се менува јазикот на диетата и здравата исхрана

Кога на пазарот излегуваат нови производи и услуги, заедно со тоа понекогаш се случува промена на парадигмата, не само во смисла на состав, дизајн и рекламирање, туку и во јазикот кој се користи за да се зборува за нив. Повеќе

Солресол - чудниот јазик кој не успеал да стане универзален

Заборавете го есперантото и сличните обиди за создавање јазик кој ќе ги надмине лингвистичките бариери за разбирачка меѓу луѓето. Една иницијатива на музички педагог и композитор од 19 век, која во своето време не доживела широка популарност, е можеби трошката надеж која му недостасува на светот во моментов. Повеќе

Не се секирај, нема крава на мразот!
Весели идиоми

„Тоа е парче торта“. „Можеш да ставиш кармин на свиња“. „Имаш патлиџани на очи“. Идиоми како овие се голем проблем на бројни преведувачи, кои не можат да ги преведат буквално туку треба да ја доловат смислата на јазикот на кој преведуваат. Повеќе