таг: избегнување данок

Епл ќе почне на Ирска да и ги исплаќа 13-те милијарди евра данок што го избегнуваше

Сумата е одредена во пресудата од август 2016, според која повеќе од една деценија Ирска му попуштала на Епл во наплатата на данок. Повеќе

Сезона на даноци и корпоративно избегнување на истите

Во 2016 две-третини од профитите што американските мултинационални компании ги имаат направено вон САД се наоѓаат во 6 држави, за кои е карактеристично што имаат ниски или непостоечки даночни стапки. По многу зборување околу ова и протекување на документи за оф-шор компании, последниот обид за прибирање на овие даноци во САД е да им се даде повластена даночна стапка. Повеќе

Зошто даночните служби се плашат од биткоин?

Сржта на технологијата на која се базираат крипто-валутите, блокчејн, е во анонимноста на нивниот сопственик, односно сите трансакции се јавни ама се поврзани само со електронски адреси, а не со име, презиме, матичен или даночен број. И ова е значаен дел од привлечноста на блокчејн технологијата. Повеќе

Стари хетеросексуалци се венчале заради данок

Старата максима за капитализмот беше дека во тој систем неизбежни се само две работи: да умреш и да платиш данок. Новите општествени ветришта преточени во модерни легислативи донесоа интересен пресврт: може и да не ллатиш данок, само што треба да умреш како геј.  Повеќе

Неподнослива леснотија на избегнување данок за богатите
Чекор по чекор упатство

Проценките се дека во даночни засолништа се чуваат меѓу 21 илјада и 31 илјада милијарди долари, што е некаде колку обемот на американската и јапонската економија заедно. Доколку се собере данокот што го избегнуваат богатите, тој ќе покрие најголем дел од годишниот дефицит на секоја од земјите на Г7. Повеќе

Како Најк ги претркува даночниците
Рајски документи

Во шемата што ја користи еден од најпознатите брендови во светот, парите од продажбата од нивните продавници низ цел свет стигаат во Европа, па од таму на Карибите, за во последно време да завршат во компании кои никаде не се базирани. „Најк го направи ова со помош на паметни адвокати, комплексни закони и влади што соработуваат.“ Повеќе

Како Епл крие милијарди долари данок со помош на остров од 118 километри квадратни

Откако во 2013 на ЕУ и прекипува од даночното глумење лудило на Ирска и почнува да ја гази својата членка да прекине со тинтрањето на мултинационалните корпорации, Епл се пушта во потрага по нов даночен рај. Го наоѓа во Англискиот канал веднаш карши брегот на Франција, на островот Џерси. Речиси инстантно централата на компанијата и 252 милијарди долари неоданочен приход беа преселени на островот. Повеќе

ЕУ ќе ја тужи Ирска за тоа што му помага на Епл да крие данок

Заради „неуспех да ги надомести нелегалните даночни олеснувања за Епл“ Европската Комисија објави дека ќе ја даде Ирска на суд. Сумата за која се расправаат е околу 13 милијарди евра. Повеќе

Како да ги натераш Епл, Гугл и Амазон поштено да плаќаат данок

Проблемот е европски (барем според притисокот врз политичарите и гневот на јавноста), решението е американско и одамна функционира преку Атлантикот. Повеќе