таг: гласање

„Мнозинство“ - театарска претстава во која публиката гласа за етички прашања

Eдна од мааните на директната демократија е што гласачот, кој инаку се колне дека разумно расудува, може да биде манипулиран така за на денот на изборите да заокружи опција која инаку не би му паднала на памет. Една претстава се обидува да покаже како се случува тоа.  Повеќе

Парадоксот на гласањето на дијаспората

Авторот не може да им се дочуди на своите, т.е. Турците во Германија кои масовно гласаа за опцијата на Ердоган. Феноменот инаку им е познат на балканските народи, кога нивната дијаспора често гласа за рестриктивни политики во родната земја а во земјата во која живеат се жалат на рестриктивни политики кон нив. Повеќе

На референдумот нема кој да му пише

Победата на Трамп во сенка фрли сè друго, дури и фактот дека освен за претседател, Американците тој ден решаваа за стотина други битни прашања: смртна казна, легализација на канабисот, двојазичност во училиштата.... Повеќе

Едноумието на Саутемптон

Премиерлигашот кој во четврток ќе го пречека Интер во Лига Европа реши на своите навивачи да им понуди да гласаат за најубавиот гол во месец октомври. И ништо не би било чудно, освен ако исходот на гласањето не би бил познат од почеток. Нејсе, добар штос. Повеќе

Што сè влијае на твојот глас на избори
Ирационалноста на гласањето

Без разлика на успешноста на нечија изборна кампања, се до самиот крај одлуката за гласањето е под влијание на најразлични, често пати ситни, уште почесто потсвесни склоности, што се вон сечија контрола. Повеќе

Филм после кој гледачите гласаат дали главниот лик треба да биде осуден

Звучи како мисловен експеримент од применета етика - дали би собориле полн патнички авион за да спасите повеќе луѓе на земјата? Слично прашање им е поставено на гледачите по прикажување на филм во кој главниот јунак го прави токму ова. Повеќе

Моќта на пораката "Јас гласав"

Кај нас е задолжително тоа прскањето кое многумина го доживуваме понижувачки. Пошто не е данок или смрт, во Америка тоа не е задолжително. На таа тема таму имаат едни стикери, но и тие, иако банални, имаат силно влијание на патиципацијата во изборите.   Повеќе

Европа сака референдуми

Речиси половина од населението во 8 големи ЕУ земји сакаат и кај нив да се одржи референдум за останување или заминување од Унијата, онаков каков што Британците ќе имаат наредниот месец. Повеќе

Кога младите биле најважното гласачко тело
Предлог: „Девствен глас" како нова иницијација

Речиси во сите демократии на младите се гледа како на непредвидлив и оттаму неважен дел од електоратот. И обратно, на снимките од денот на изборите најчесто во кадар се пензионери и повозрасни луѓе кои го сметаат гласањето за нивна граѓанска должност. Повеќе