таг: фотографија

Фотографот по кутијата од Мекдоналдс се познава?

Како пакет, ова е една многу инспиративна показна вежба во која познат француски фотограф научен да работи со опрема од десетици илјади долари покажува какви велелепни фотки може да извади користејќи само Ајфон, кутија од Биг-мек и рачна лампа. И пред да извршите церемонијално лупање на вашата опрема од ѕид, треба да знаете дека има една цака: откако ќе ја искористи комбинацијата Ајфон, картонска кутија и рачна лампа, работата е довршена со комбинацијата ВСЦО, Фотошоп и Лајтрум (сите три на мобилен). Повеќе

Лекции за фотографирање од дрон
Како да претставиш „топол дом“ во различни култури
Применета етнологија (пак)

За Икеа, последната недела од јули е како Божик. Затоа што на 31 овој месец излегува високо очекуваниот каталог, чиј тираж оваа година изнесува 203 милиони примероци. Со своите 324 страници и трошок кој изнесува 70% од годишниот маркетинг буџет на фирмата, тој мора да биде прилагоден на различни региони, вери и култури низ светот. Повеќе

Фудбалскиот пат на фотографот и нов тренер на Барса - Ернесто Валверде

Валверде важи за еден од подобрите фудбалери во историјата на Еспањол и жива легенда во градот на фудбалот - Билбао чијашто екипа ја внесе во Лигата на шампионите после цели 16 години. Конечно по три неуспешни обиди, коцките се поклопија и ќе ја води Барселона. Повеќе

Пронајди го твојот древен двојник
Дали си римски атлет или грчка нимфа?

Интересна музејска идеја, која додуша може да повлече дискусии кои се прелеваат вон областа на физичката антропологија. На пример, кој повеќе личи на Аполон, просечен Бугарин или Македонец?  Повеќе

Многу пред лажните вести имаше лажни слики

Ако е точно дека „една слика е илјада зборови“, тогаш и моќта таа да излаже е пропорционална на оваа математика. Ова е откриено прилично рано во историјата на фотографијата, а масовно се користи и денес. Повеќе

Човекот што фотографираше мисли и соништа
Едно поинакво селфи

Луј Дарже, командант во француската војска, бил уверен дека со поставување фотографска плоча над челото може да регистрира што се случува во човечкиот ум. Неговиот обид за научно издржана „мисловна фотографија“ не успеале, но сепак извршиле влијание врз современите напори во оваа смисла. Повеќе

Фудбалска фотографија за сите пари

Англиските нисколигаши Гилдфорд Сити и Северен Грендфорд освен што одиграа супер неизвесна средба која заврши 4:4, беа инспирација и за фотографот Пол Бургман кој ја направи најдобрата фудбалска фотка на сезоната. Повеќе

Уапсена девојката со фотошопираните зелени очи

На оваа Авганистанка фотошопот два пати ѝ се замеша во животот, во обата случаи на судбински начин: после првиот пат стана глобално славна, после вториот пат ќе биде локално затворена. Повеќе