таг: еу

Крајот на трансатлантската шарада

Безбедносната конференција во Минхен беше моментот во кој Европа и Трамп престанаа пред јавноста да се преправаат дека се почитуваат еден со друг. Повеќе

ЕУ го сработи брегзит по грчки рецепт

Без разлика што двете држави немаат никаква сличност во однос на пари и моќ, ЕУ имаше слична стратегија за справување и со двете. Со таа разлика што за Грците, планот остана во фиока. Повеќе

Водич за измами на банкомат низ Европа (и посебно Прага)

Не е класичен грабеж ама сепак е грабеж, а целата измама е во курсот и надоместокот што го плаќаш за вадење пари од банкомат. Во видеото станува збор исклучиво за банкомати на Еуронет (жолти со сино лого) и ги има низ цела ЕУ, вклучително и низ градови од локалниов дел од ЕУ (Бугарија и Грција). Повеќе

Како Брисел го упропасти брегзит

Тоа што брегзит е во мат позиција не е грешка на британската премиерка Тереза Меј, туку самиот процес на преговори е така поставен да мора да заврши со неуспех, а вината за тоа прво и најмногу лежи во Брисел. Повеќе

Европа, наивната сила

Европа е сама. Сама е стратешки и воено, како што тоа уште еднаш се покажа со одлуката на Трамп да ги повлече американските сили од Сирија, оставајќи голема празнина на Блискиот Исток. Сама е и економски, против двата блока - САД и Кина - кои, секој на свој начин, систематски ги таргетира индустриските капацитети на Европа и презема дигитална колонизација на Стариот континент. Повеќе

Германски АФД почна да вергла за „дегзит“

Крајно десничарската Алтернатива за Германија изгласа дека треба да започне со кампања за повлекување на Германија од ЕУ доколку Брисел не ги исполни нивните барања за реформирање. Инаку АФД беше прилично небитна партија до последните избори. Повеќе

ЕУ прави лажњаци во борбата против климатските промени

Во копија на локалниот апсурд да имаш субвенции за тутун, а на секој чекор да забрануваш пушење цигари, ЕУ има субвенции за јаглен, додека е потписник на Парискиот климатски договор. Повеќе

Дојде крајот на Европа што ја познававме (и не е лошо)

Минатава недела Париз гореше, брегзит се претвори во психодрама, а автократите на Европа ни педа не отстапија пред протестите. Јасно ти е дека Европа е сред проблеми кога американските либерали почнуваат да се чувствуваат супериорни. Повеќе

Вината за бегалската криза има и арапска страна

Камел Дауд е алжирски автор и новинар, и човек на кој му е смачено да слуша дека Арапите „се жртвите а и дека Западот е нашиот џелат“. Повеќе