таг: ДНК

Научниците складираа подвижни слики во бактерија

Најпрвин известивме дека научниците од Кембриџ успеале да ги сместат сите 154 сонети на Шекспир во човечка ДНК. Потоа дека истото го направи и Мајкрософт, само со „Војна и мир“. Најново е дека истражувачи од Харвард за прв пат успеаа да креираат жива библиотека, вградена во бактерија која на човека му е позната по неубаво. Повеќе

Никој во Европа не е чист

Најнапредните ДНК анализи ги обесмислуваат оние реакции на континентот дека бегалскиот бран од Блискиот исток ќе ја извалка генетската мапа на Европа. Што се однесува до Балканците, поуката до нив гласи: ако сакате да сте верни на автентичната и повеќе милениуми долга традиција - мотиката в раце. Повеќе

Форензичарите „за влакно“ ќе поминеа лесно

Форензичките наоди од крим лабораториите се сметаат за несоборливи докази во судските случаи. Ако се прашувате дали тука има простор за грешка, одговорот е има, и тоа многу. Повеќе

Majкрософт ја напиша „Војна и мир" на ДНК

Во 2013 пренесовме вест дека научниците од Кембриџ успеале да ги сместат сите 154 сонети на Шекспир во човечка ДНК, за да го демонстрираат огромниот потенцијал на генетско складирање. Сега истото, само со „Војна и мир" го направиле од Мајкрософт. Повеќе

Мојата ДНК е подобра од твојата ДНК

Населението на Бихар, држава во источна Индија која е трета по бројност на населението, собира примероци од сопствената ДНК за да му ја прати на индискиот премиер Нитиш Кумар. Причина: една негова за нив скандалозна изјава. Повеќе

Ех да беше стрела еволуцијава

Тешко дека ќе најдете нешто попросто од амебата, дури и на македонската јавна сцена. Па сепак, тоа глупо едноклеточно створче има 200 повеќе пати ДНК од Ајнштајн. Повеќе

За цивилизација во која ништо нема да боли

Нели ви доаѓа кнедла во грло кога лавица ќе ѝ се з'гне на некоја млада и нејака антилопа, и ќе ја направи стек додека си рекол „природна селекција"? Светот би бил поубаво место за живеење, ако традиционалната поделба на ловец и жртва едноставо се укине, велат радикалните екоинженери. Повеќе

Данците се генетски програмирани да бидат среќни?

Владите на државите кои полошо стојат од Данска на глобалниот индекс на среќата можат да накриват капа: одговорот зошто Данците секогаш се на врвот на среќните луѓе на оваа планета да ти лежел во генетиката. Повеќе

Италијанецот е турска роба

Тоскана е срцето на Италија чии луѓе од памтивек ширеле пресудни вибрации за целата римска и подоцнежна цивилизација. Со современи ДНК анализи утврдено е дека дошле од Турција. Повеќе