таг: британија

Отворањето на Олимпијадата во Лондон, моментот што ја уништи деценијата за Британците

Само што не сме катапултирани низ разлабавениот сфинктер на 2010-те, а искрено и ова чекање е вишок. Ова беше ужасна деценија, полна со гнев и катастрофи на секој чекор. Но, каде точно 2010-те тргнаа на лошо? Повеќе

Рударот кој погинал со превод на Тукидит во џеб

Денес, 27.11, во 12 часот, на Филозофскиот факултет ќе биде одржана трибина под наслов „Зошто ни треба класична гимназија?“. Под „класична“ се подразбира онаа во која во текот на целото образование се изучуваат старогрчкиот и латинскиот јазик, но и предмети поврзани со античкото наследство и она што вообичаено го нарекуваме „општа култура“. А има и причина зошто таа би требало да се нарекува „општа“. Повеќе

Tалентираниот физичар кој завршил живеејќи во својот автомобил

Бил шармер кој зборувал неколку јазици и тврдел дека „речиси“ работел со Стивен Хокинг. Поради склоп на околности завршил живеејќи на автомобилски паркинг, и починал сосем сам. Повеќе

Морисеј вс. Гардијан

За време на концертот во Лос Анџелес Морисеј на сцена излегува со маичка (без ракави) на која е испишано „Fuck the Guardian“, објавува Гардијан. Повеќе

Директор во Твитер е и британски специјалец за психолошки операции

Ни помалку ни повеќе човекот има уредувачка одговорност за Европа, Блискиот Исток и Африка, додека во исто време е припадник на единицата за психолошка војна и пропаганда на британската армија. Повеќе

На некого само што му стана 190 милиони пати помалку гајле за брегзит

Се работи за трансевропската лотарија, на која последниот џек-пот стигна до 190 милиони евра, и како за спомен и со среќа брегзитот се падна во Британија. Повеќе

Британските служби ловат неподобни муслимани на совети за тинејџери

Веб-страна која се води како „муслиманска он-лајн платформа за животен стил“ излезе дека тајно е финансирана од британското министерство за внатрешни работи. Тие знаат зошто. Повеќе

Необичната традиција на разговарање со пчели

Да го искористиме бранот на интерес за пчелите и односот на човекот кон природата инициран од „Медена земја“ и да раскажеме за една необична традиција во Британија, според која пчелите морале да бидат информирани за сите позначајни настани во семејството кое ги чувало. Повеќе

Британија го изгуби статусот на држава без сипаници

Пред 3 години Британија прогласи дека вирусот е елиминиран на нејзината територија. 3 години и идиотска упорност на анти-ваксери, во првиот квартал од 2019 во земјата се потврдени 231 случај. Повеќе