таг: бегалци

Мигранти, по дома да си чистите улици

Невработен 29-годишен нигериски мигрант во Италија со цел свој безобразлук се дрзнува да почне да ги чисти улиците во едно предградие на Венеција. Бидејќи е Италија, и бидејќи таму има закон, нелегалниот чистач е казнет. Повеќе

Европскиот ѕид е каде, каде, полош од оној на Трамп

Трамп на цел глас кажува дека сака ѕид, ама нема. ЕУ на цел глас кажува дека е против ѕидови, ама го има еден од најуспешните во историјата кој ги запечати сите пристапи до Унијата, далеку подобро од сè што Трамп се обидува да направи. Повеќе

Египет тера „Ердоган школа“ со Европа

Како и сите околни држави, така и Египет чува една легија бегалци од Сирија кои моментално бројат на 110.000. А кога ги имаш толку на број почнуваат да ти доаѓаат секакви идеи како да ги искористиш. Повеќе

ЕУ треба да одговара пред Хаг за загинатите мигранти

Илјадниците мигранти кои загинаа во Медитеранот се жртви на политиките на Европската Унијата, тврди група адвокати кои бараат Меѓународниот кривичен суд да започне истрага против Унијата за злосторства против човештвото. Повеќе

Салвини почна да зема кауција за примени бегалци

Италијанската влада дозволи двете групи бегалци спасени на Медитеранот да бидат истоварени на пристаништата на земјата откако неколку членки на ЕУ се согласија да преземат дел од бегалците. Плус имаат едно ново пипка-трепка правило, кој брод остави бегалци на пристаниште, останува на пристаниште. Повеќе

Полошо него во рерна
Репортажа од бегалскиот камп спонзориран од Саудијците

Бегалците од Јемен сместени во кампот во Џибути финансиран од Саудиска Арабија (од чие бомбардирање луѓето воопшто бегаат од Јемен) би сакале да спомнат дека животот во африканскиот камп е неподнослив од мај па натаму. И тоа поплаката е од луѓе кои знаат што е топло. Повеќе

Италија ќе ги отвори пристаништата за бегалци, ама само за реекспорт

По кратко но напнато натегање Матео Салвини објави дека ќе дозволи бегалците кои се на еден спасувачки брод во Медитеранот да се истоварат на италијанско тло, само под услов од таму директ да се префрлат во Холандија и Германија. Повеќе

За интеграција се потребни двајца (и секој Австриец да вдоми мигрант)

Сириски бегалец кој изминативе 8 години живее во Германија и пишува колумни, во отворено писмо го повика секој Австриец да ги дели своите пари и домот со бегалци, бидејќи „интеграцијата функционира само ако е двострана - само едната страна не е доволна.“ Повеќе

Депортирање во празно

Состојбата со депортации во Германија е следна: има 17% повеќе наредби за депортација, ама над 50% од тие што треба да бидат депортирани исчезнуваат. Повеќе