Време на подготовка:
20 мин.
Време на готвење:
20 мин.
Вкупно време:
40 мин.
Порции
4 лица
Состојки
- 250 гр. чери домати
- маслиново масло
- 320 гр. макарони
- 250 гр. пилешки гради, ситно сецкани
- 4 тиквици, рендани
- 2 чешниња лук
- 1 лажица лимонов сок
- 2 лажички рендана кора од лимон
- 40 гр. сецкани печени бадеми
- 2 лажички ситно сецкано нане
- 4 лажици рендан пармезан
Подготовка
Загрејте ја рерната на 180 степени. Печете ги доматите 10-12 минути во плех намачкан со малку масло.
Згответе ги макароните според упатството и процедете ги.
Во меѓувреме во тава со малку масло на посилен оган испржете го пилешкото на два пати, по 4-5 минути, додека да добие златно жолта боја.
Загрејте масло во тава на силен оган и испржете ги тиквиците со лукот 3-4 минути. Додадете сок од лимон и кора од лимон и гответе уште 1 минута.
Во длабок сад префрлете ги макароните и измешајте ги со пилешкото, тиквиците, пармезан и бадеми.
Сервирајте ги тестенините во чинии со гарнир потпечени домати.