Макало

Лесно летно макало

Вкусно мезе за летни денови.

Време на подготовка:
15 мин.

Време на готвење:
10 мин.

Вкупно време:
25 мин.

Порции

6 лица

Состојки

  • 60мл. хопла
  • 65гр. павлака
  • 1/2 мала главица кромид, ситно сецкан
  • 120гр. рендан кашкавал за пица
  • 25гр. рендан пармезан
  • 120гр. ситно сецкани артичоки
  • 250гр. ситно сецкан спанаќ (може и замрзнат)
  • 1/4 лажичка лут сос (чили)
  • пченкарен чипс

Подготовка

Измешајте во тава хопла, павлака и кромид и загрејте ги на рингла на тивок оган. Кога ќе почне да врие одстранете го тенџерето од оган и измешајте го кашкавалот и пармезан.
Вратете ја тавата на рингла и гответе го сосот на слаб оган со постојано мешање. По околу 1 минута или кога ќе се растопи кашкавалот, додадете ги артичоките и спанаќот и гответе уште 2-3 минути, додека да се загреат.
Зачинете го макалото со лут сос, сол и бибер.
Послужете го со пченкарен чипс.
На здравје!

22 јули 2013 - 13:49