Пилешки паприкаш

Пржено пилешко со зеленчук и тестенини

Вкусна идеа за брз ручек кога немате многу време за готвење.

Време на подготовка:
20 мин.

Време на готвење:
20 мин.

Вкупно време:
40 мин.

Порции

4 лица

Состојки

  • 6 парчиња сланина
  • 1 кромид, ситно сецкан
  • 1 зелена пиперка, сецкана
  • сол
  • 50 гр. брашно
  • 2 лажици црвен пипер
  • 1/2 лажичка мајоран
  • 750 гр. пилешки карабатаци, исчистени од коските
  • 400 мл. пилешка супа од коцка
  • 250 гр. тестенини по желба
  • 100 мл. павлака
  • 2 лажици сецкан магдонос

Подготовка

Тестенините сварете ги во тенџере со зовриена вода и малку сол, според упатството на ќесата. По варењето исцедете ги од водата.
Додека се готват тестенините пропржете ја исецканата сланина во едно тенџере на среден оган, 2 минути. Додадете кромид и пиперка и гответе со мешање уште 3 минути. Во еден сад измешајте го добро пилешкото, исецкано на парчиња, со брашното, сол, црвен пипер и мајоран. Потргнете ја сланината, кромидот и пиперката малку на страна во тенџерето и додадете го пилешкото. Зголемете ја малку јачината на ринглата и 6 минути пржете го пилешкото додека да добие светло кафеава боја. Потоа измешајте го пилешкото со сланината, кромидот и пиперката и гответе ги 2 минути. Додадете ја готовата пилешка супа од коцка и кога ќе зоврие намалете ја јачната на ринглата на потивко. Гответе го пилешкото околу 10 минути. На крај додадете ја павлаката и сецканиот магдонос и гответе го уште две минути.
Послужете го пилешкото топло, заедно со тестенините.
На здравје!

2 октомври 2012 - 07:00