Тестенини

Макарони со тиква

Вкусна петочна комбинација.

Време на подготовка:
10 мин.

Време на готвење:
20 мин.

Вкупно време:
30 мин.

Порции

6 лица

Состојки

  • 700гр. тиква, исечена на мали коцки
  • 300гр. макарони
  • 100гр. урда
  • 2 главици млад кромид, исецкан
  • 2 лажици печени бадеми
  • 2 лажици магдонос, сецкан
  • 1 лажици босилек, сецкан

Прелив

  • 60мл. маслиново масло
  • 1 лажица вински оцет
  • 2 лажички мед
  • сол и бибер

Подготовка

Загрејте ја рерната на 220 степени. Ставете ги парчињата тиква на плех. Во сад измешајте масло, оцет и мед. Зачинете со сол и бибер. Половина од смесата истурете ја врз тиквата. Печете ја тиквата 20 минути.
Во меѓувреме сварете ги макароните во тенџере со вода според упатството на ринглата. Потоа процедете ги од водата и во цедилка исплакнете ги под млаз студена вода.
Ставете ги тестенините во длабок сад. Додадете ја печената тиква, урда, млад кромид, сецкани бадеми, магдонос и босилек. Зачинете ги со остатокот од преливот и промешајте.
Послужете го специјалитетот веднаш.

12 април 2013 - 10:59