Трилече

"Подобро трилече немам пробано" - од секој што го пробал.

Потребни состојки:

  • јајца 10
  • брашно 300 г
  • шеќер 300 г
  • ванилин шеќер 2 ќесички
  • прашак за пециво 1/2 ќесичка
  • млеко 1 л
  • хопла блага 1 л
  • карамела

Ми текнува едно време кога цел град збудале по трилече. Трилече та трилече, каде и да се свртев. Еден другар одеше специјално во една слатката во чаршија за да го јаде. Мислам дека и од таму почна приказната, па се разви низ повеќето слаткарници. Ова зборам за Скопје, за Гостивар не правиме муабет :)))

Инаку, трилече не сме го измислиле ние, постои како десерт, и тоа во различни форми (колач, сладолед...) и датира уште од 1930 година. Некои велат дека оригиналот е од Албанија, а некои дека е од Латинска Америка, кај нив познато како Tres Leches (три млека). Кои се трите млека? 

Evaporated milk - свежо, хомогенизирано млеко од кое е извадено 60% од водата.

Condensed milk - кондензирано млеко со додаток на шеќер

Heavy cream - млечен производ што содржи повеќе од 36% масленост (ние ја имаме павлаката за готвење, но е со 20% масленост)

Е сега, овој рецепт е многу поедноставен и попристапен за сите, а и мислам дека е повкусен од латиноамериканскиот :)))

Чекори за подготовка:

  1. Прво ќе ја спремите тавата за печење. Намачкајте ја со зејтин целата, дури и рабовите. Ставете хартија за печење и од самиот зејтин ќе ви се залепи без да ви штрчи.

  2. Секогаш кога спремате рецепт со јајца, потрудете се да бидат на собна температура. Па така и овие 10. Раздвојте ги белките од жолчките, со тоа што белките нека ви одат во поголем сад за матење, а жолчките во многу помал, колку да ги собере. 
  3. Матете ги белките и полека додадавајте го шеќерот во кој претходно ќе ги ставите двете ќесички ванилин шеќер. Треба да добиете шлаг, убав и цврст и мазен.

  4. Без да престанете да матите, додадете ги жолчките, но една по една.

  5. Кога ќе изматите сѐ, ќе добиете една ваква смеса.

  6. Земете поголема цедалка и ставете го брашното во кое претходно ќе го ставите прашакот за печиво. Полека просејувате и ќе мешате со поголема дрвена лажица или со рачна маталка. Немојте одеднаш да го просеете цело брашно. Малку по малку и константно мешајте.

  7. Смесата ставете ја во веќе подготвената тава и распоредете ја еднакво.

  8. Ставете ја да се пече во веќе загреана рерна на 180 степени, печете 40 минути. Откако ќе се испече, ќе го оставите тестото комплетно да се излади, во самата тава.
  9. Земете една поголема крпа, ставете ја врз тавата и превртете ја. Тестото лесно ќе излезе бидејќи има хартија. Внимателно извадете ја хартијата. Најмногу внимавајте на рабовите и ќошињата.

  10. Истата тава вратете ја врз тестото и повторно со помош на крпата превртете ја. Всушност тестото го враќаме назад во тавата без да се скрши.

  11. Пресечете го на еднакви коцки. Јас тоа го правам со лењир :), плус ми помага при сечењето. Најубаво ќе сечете со ребрасто ноже.

  12. Во поголем сад ставете ги млекото и хоплата заедно. Земете една кутлача и почнете да полевате. Полевајте насекаде, а најмногу по ќошињата. Тестото веднаш ќе ја впие цела течност.

  13. Намачкајте убав слој со карамелата (ја има во повеќето продавници, во пластично канче).

  14. Ви препорачувам да ја ставите тавата во фрижидер едно половина час пред да послужите. Декорирајте по ваш избор и нека ви е на здравје!

Хинт:

За да го збогатите вкусот, при служење ставете слатко од јагода одозгора!
6 јули 2016 - 11:04