Ваквата пракса е виновна за креирање на имунолошки систем кој е "минимално предизвикан и заради тоа прекумерно реагира на напади." Дури и серија нови истражувања покажа дека овој феномен е одговорен за неверојатниот број на алергии и автоимуни болести.
Имунолошкиот систем учи да препознава корисни од штетни микроорганизми во нашето тело. Благодарејќи на тоа што денешните производители перфектно го мијат зеленчукот уништувајќи ги сите можни видови на микроорганизми, нашето тело нема шанса да научи да ги препознава или да се бори со "напаѓачите."
Доколку повторно се соочиме со микроорганизмите од пред 20-на години, тоа би помогнало да се "избегне претерана реакција, на инаку здравиот имунолошки систем," тврдат истражувачите.