Топлото чоколадо повкусно во портокалова шолја?

Во најисчекуваното истражување на зимата непогрешиво е заклучено дека - топлото чоколадо има најдобар вкус кога се служи во портокалова или крем шолја.

Ви истражувањето објавено во Journal of Sensory Studies се тврди дека бојата на шолјата може да влијае на вкусот на пијалаците кои се служат во неа: "Бојата на садот во која е послужена храната или пијалакот може да збогати некои негови атрибути како вкус и арома."

Студијата ја спровеле истражувачи од Универзитетот Оксфорд и Универзитетот Политехника во Валенсија. Тие на 57 свои колеги и испитаници им дале да пијат топло чоколадо (направено по ист рецепт) во шолји со различна боја: бела, крем, портокалова и црвена. На крај, сите 57 одговориле дека топлото чоколадо во портокаловите и крем шолјите имало најдобар вкус, и покрај тоа што изјавиле дека не забележуваат некоја разлика во аромата или слаткоста на пијалакот во различните шолји.

Причината за ова најверојатно е што портокаловата и крем бојата го асоцираат мозокот на топла атмосфера и кремасти вкусови, наспроти црвената и белата.

Од претходните истражувања на слични теми се знае дека газираните пијалаци се сметаат за поосвежувачки кога се служат во сина лименка и дека кафето има посилен вкус кога е во кафеаво пакување.

7 јануари 2013 - 19:08