Според новите нацрт упатства на Агенцијата, дозволената количина дозволено олово во бебешката храна ќе се намали дури за 27%.
Регулативата се однесува за пакуваната храна, онаа која доаѓа во тегли, кутии, туби и слично а е наменета за бебиња до 2 годишна возраст.
Според новите правила, концентрацијата на олово во овошните, зеленчуковите и млечните производи ќе биде ограничена на 10 делови во една милијарда, додека сувите житарки и производи од една суровина (пире, на пример) ќе можат да имаат 20 делови во милијарда.
Изложеноста на високи нивоа на олово може да доведе до мозочни оштетувања, проблеми во учењето и однесувањето, намален IQ.... Поради способноста на оловото да се кумулира во организмот, опасни се дури и малите концентрации, доколку се работи за подолг период на изложеност.