таг: среден век

Средовековната песна за вагината
„Совршена месеста палата“

Била жена, живеела во 15 век и пишувала безобразна поезија на велшки. Зошто никој не ја знае? Па затоа што била жена, живеела во 15 век и пишувала безобразна поезија на велшки. Повеќе

Совети за дигиталното доба од средовековни монаси

Не само ние, и средовековните монаси, чија задача било бесконечно долго да препишуваат ракописи, имале проблеми да се концентрираат. Се жалеле дека се прeплавени со информации, често се занесувале гледајќи низ пенџере, или мислејќи кога е следниот оброк. Тие можеби имаат нешто да ни кажат за нашата современа мака да се сосредоточиме на она што го правиме. Повеќе

Калуѓерката што ја лажираше сопствената смрт

Маргините на средовековните ракописи често содржат многу поинтересни приказни отколку нивниот формален текст. Една од нив се однесува на извесна Џоан, или по нашки Јованка од Лидс, калуѓерка која очајно сакала да ја отфрли мантијата. Повеќе

Најголемата библиотека со книги оковани во пранги

Во средниот век збирка од стотина книги претставувала голема библиотека. Рачно препишуваните томови со верска и правна содржина биле ретки, незаменливи и скапоцени. И имало само еден начин да се обезбеди дека нема да бидат украдени. Повеќе

Жешкиот секс во средниот век
Ни мрачен, ни бутур

Стереотипно, средниот век го замислуваме како мрачен и тотално нееротичен. А пак историјата на сексот како линеарна, која тече од репресијата под христијанскиот запад, до денешната (наводна) сексуална слобода. Ама изгледа не било баш така... Повеќе

И ова го викаат исто фудбал

Дечките од Копа 90 копаа по светот за да дознаат какви сè варијанти на фудбал се играло низ историјата и денес. Повеќе

Вековни стремежи на еден цицач
Да оставиш трага

Се сеќавате на текстот дека некои од дамките на средовековните книги се всушност фосилни остатоци од европските инсекти? Епа откриен е ракопис кој содржи информација за постоење и на други чудни суштества. Овие предат, и имаат шепи. Повеќе

Koга бубачките читаат
Фосилни траги

Некои од дамките среде текстот или илустрациите на средовековните книги не се само печатни грешки - тие се всушност фосилни остатоци од европските инсекти. Повеќе

Белешки на маргините на средовековните ракописи
„Фала Богу, се стемнува"

Историјата на правењето книги и денес не е без предизвици, но времето и вложениот напор во овој занает секако биле најголеми во епохата на илустрираните ракописи. На некои од писарите ама ич не им било до пишување. Повеќе