таг: шарли ебдо

Важноста да се биде Шарли

Филип Лансон еден од преживеаните новинари од масакрот во Шарли Ебдо, неодамна објавува мемоар од целиот настан во кој се открива херојството на луѓето што загинаа за правото некој да биде навреден. Повеќе

Како пак не го разбраа Шарли Ебдо

Францускиот магазин деновиве објави две карикатури со Ајлан Курди, што инстантно заврши како глобален скандал, посебно во муслиманскиот дел од светот. Ако се вади некое политички коректно НЗС за сумирање на бунтот против Шарли Ебдо, тоа би било - расизам и предрасуди против бегалците. Повеќе

Шарли Ебдо: Мухамед веќе не нè интересира

Главниот уредник на францускиот сатиричен весник, Лорен Сурисо, за германскиот Штерн изјави дека неговот списание веќе нема да црта и објавува карикатури од муслиманскиот пророк. Повеќе

Шарли Ебдо остана без својот пророк

Еден од нивните клучни луѓе, оној кој остана жив да ја нацрта првата насловна по шокантниот масакр во редакцијата, изјави дека го напушта сатиричниот магазин. Повеќе

Шарли Ебдо се погрчи

На трафиките во Грција од оваа сабота може да се најде и интергрална грчка верзија на парискиот сатиричен неделник. За авторите е предизвик  да се биде присутен во земја во која владее малку поинаков верски фанатизам од исламистичкиот. Повеќе

Зошто ние не сме РТС
Одговор до Ноам Чомски

"Да знаеше претседателот на Франција за нападот на редакцијата на Шарли Ебдо, би ја дигнал цела земја на нозе, би наредил итна евакуација на загрозените и блокада на целиот реон. Овде беше поинаку. Овде молеа бога да има што повеќе жртви за светот да добие слика за Србија како мачена земја во која се убиваат дури и телевизиски работници". Повеќе

Париз, Фокс њуз и правото да се навредува

Во известувањето околу Шарли ебдо, Фокс њуз има неколку сегменти во кои зборува дека цели населби во Париз се под шеријат и се забранети за пристап за не-муслимани. Фокс подоцна 5 пати се извинија за ова. Без разлика, Французите се најдоа доволно навредени за да најават дека ќе го тужат Фокс. Повеќе

Je suis Charlie?

И кога ќе сумирам дека од борбата за и против слободата на говорот, намерно или ненамерно се изродиja исламофобија, заговори, други убиства и закани во најава, ќе се запрашам...

Дали и јас сум Шарли? Повеќе

Срамот на Франција: нашите синови ги убија нашите браќа

По нападите на Шарли ебдо, Ле Монд објави писмо од "четворица средношколски професори од едно француско соседство не поразлично од она во кое израснаа убијците." Повеќе