таг: наука

Нобеловецот кој не доби грант (за истражувањето што му донесе Нобел)
Isn't it ironic?

Пензионираниот научник кој денес живее изолирано „некаде во Мејн“ вели дека ќе било подобро парите од овогодинешната награда да ги добиел порано - кога се мачел да го финансира истражувањето со кое и ја заслужи Нобеловата. Повеќе

Уметноста на испуштањето гасови
Со опроштение на софрата

Жозеф Пујол на почетокот на 20 век бил највисоко платениот изведувач во Мулен Руж. Неговиот талент бил во најмала рака...необичен. Повеќе

Горчливата приказна за шеќерот
За зајакнување на волјата на оние кои се на хроно (и на оние кои е крајно време да бидат)

Сите оние кои се ставиле на некоја од диетите кои се во моментов „ин“ - хроно, протекали, прашоци од сурутки - го знаат она чувство на поетски копнеж во првите денови кога се „симнуваш“ од шеќер. Ама долгорочно изгледа борбата со самиот себе се исплати. Повеќе

За кого ѕвецкаат епруветите?: научниците со лесно сронлив бисер

Koмуникацијата или недостатокот од истата помеѓу научниците и „обичното граѓанство“ е тема која може да се разгледува од „врвот“, или од „долу“. Ама секако знае да биде „дно“. Повеќе

Научник е ако е грд

Студија на Кембриџ утврдила дека научните работници со привлечен и атрактивен изглед јавноста ги есапи помалку сериозно од нивните понепривлечни колеги. За среќа, на нашата интелектуална сцена (ене ги по телевизии) има многумина на кои по овој критериум можеме бескрајно да им веруваме. Додека не отворат уста. Повеќе

Кога физичари ќе се запукаат

Два кампа теоретичари кои се занимаваат со најзаплетканите аспекти на постанокот на космосот, деновиве се караат како стрини. Господ мава лајкови.  Повеќе

Тајсон за науката

Една од легендарните изјави на Тајсон која непогрешиво важи во секоја дебата меѓу науката и како и да се вика другата страна е "науката е во право, без разлика дали ти веруваш во неа или не". Ова е неговата порака по повод глобалниот протест против мешањето (на политиката) во науката. Тајсон = Нил Деграс Тајсон. Повеќе

Kој научен концепт би требало да се промовира во 2017?
206 мислители одговараат на прашањето

Иако веројатноста секој да си гледа од својот атар, и да смета дека научните проблеми со кои тој/таа се занимава се најбитните и најитните, интересно е на едно место да се видат одговорите на голем број научници и мислители за тоа кој концепт или термин би требало да е во фокусот на вниманието следната година, и особено - зошто. Повеќе

Смешно или опасно?: божикна сатира во научните списанија
Хо-хо-хо

Она што е први април за нормалниот свет, тоа е (католички) Божик за академските списанија - според традицијата голем број од нив на овој датум објавуваат статии кои не се сосема ненаучни, но на теми и методологии кои вообичаено не би биле прифатени како сериозни. Дали е ова толку наивно колку што изгледа на прв поглед? Повеќе