таг: монт еверест

Подвигот Еверест ја однесе и 11-та жртва во 2019

Врвот Еверест е највисоката точка на Земјата (8.848 метри). Да се покори овој гигант е желба на многумина, но многумина и страдаат поради тешките услови за кои треба долга и сериозна подготовка. Повеќе

Што значи кога ќе кажат „на Монт Еверест е гужва“

Со 11 смртни случаи до сега, пролетта 2019 е на пат да стане најсмртоносната сезона на Монт Еверест откако луѓе почнаа да го искачуваат врвот. Има неколку причини за ова, како временските услови, и се понеискусните планинари кои решаваат да го качат врвот. Сепак главната е гужвата што годинава се створи за качување на Еверест. Пик на сезоната беше 23 мај, кога над 250 планинари беа на патеката кон врвот. Повеќе

Непал ќе го премерува Еверест да не нешто е смален

Земјотресот од април 2015 што го разниша Непал заврши со над 2.000 загинати, неброена штета, но и разместена геологија во регионот, опфаќајќи ги и Хималаите. Повеќе

Како излгеда искачувањето на Монт Еверест во 2019
Логистиката на искачување на Еверест
Супер Шерпа, човек кој 21 пат го искачи Монт Еверест
Монт Еверест не е највисоката планина на светот, освен што е

Ако се водиме по науката еден од најголемите планинарски предизвици не е и највисоката планина на планетава. Разликата меѓу она што ние го знаеме и она што науката го тврди е кој од каде мери. Повеќе

Западна нога веќе да не стапне на Монт Еверест

Со пролетта на Хималаите започнува и кратката, 6 до 8 недели, сезона за искачување на Еверест, кога илјадници странци ќе пристигнат во Непал во обид да ја искачат најголемата планина на планетата, и да влезат во клубот од околу 8.500 членови на кои ова им успеало. Повеќе

Колку пари ти требаат за да го искачиш Монт Еверест во 2017

За тие што ги следат овие работи знаат дека годинава се кренаа цените на експедициите до највисокиот врв на светот, со тоа што најдрастично поскапување имаше од кинеска страна, каде дозволата за тим од +4 членови порасна од 7.000 долари по планинар, на 9.950 долари. А тоа е само дозволата. Повеќе