таг: концерт

Koнцерт на Марија Калас - како холограм

Кога неодамна на сцената на уметничкиот центар Мос во Блексбург, Вирџинија, одекнале стиховите од операта на Верди „Магбет“ - „Умрените нема повторно да се кренат од гробовите“, иронијата не можела да биде поголема. Повеќе

Од наш човек на теренот: репортажа за концертот на Дејвид Брн во Бостон

Тргнавме да пишуваме од трета рака за концертот на Брн во Бостон кога ни текна - па Илија беше таму! Не требаше многу убедување, да ни раскаже како си поминал. Повеќе

Репортажа од концерт на У2 во Вашингтон
Од нашите во светот

Наш човек кој бил присутен на неодамнешниот концерт на У2 во САД, во рамки на турнејата Experience+Innocence, ни ги испрати своите впечатоци, и споредба - како го доживеал бендот во живо пред четврт век, а како денес, со сиот технолошки напредок што тоа го подразбира.  Повеќе

50 години по Џони Кеш прв концерт во затворот Фолсом

Лос Тигрес дел Норте дошле во Америка пред пет децении и прв пат свиреле во затвор. За да ја одбележат оваа годишнина тие неодамна свиреа во Фолсом. Последен пат таму затворениците музика во живо слушнале исто така пред 50 години, кога им пееше Џони Кеш. Повеќе

На артистите им здосадивте со тоа телефоните

Џек Вајт ја најави првата комплетна турнеја на која ќе се блокираат смарт телефоните на посетителите. И посетителите ќе си платат за тоа. Друштвото уметници кое од бина не сака два часа да зјапа во дигнати телефони станува сè поголемо. Повеќе

Како си поминав на Валентајн во Филхармонија
Мurder Ballads

„Ќе паркираш кајшто пишува Бе. Од таму по скалите право искачаш на Филхармонија“. Повеќе

Нека, не сметате, терајте си

Не знаеш на кого му е појако на музичарите што мислат дека публиката паѓа во транс по нив, или на песов што од нигде никаде доби аплауз од цел аудиториум. Него сериозно, не се устручавајте, продолжете... Повеќе

Foo Fighters Live Glastonbury 2017
За сите што не отидоа во Будимпешта
„Време“ за настапот на Љубојна во Белград
Драган Кремер чактисал

Ви го пренесуваме текстот на Драган Кремер не само затоа што ни е ептен ќеф за успехот на Вера, Оли и другарите, туку и заради начинот на кој е напишан освртот - упатено, со историска позадина, со сочни метафори, со луцидни забелешки, без непотребни коментари за тоа што облекла пејачката, а со многу потребен коментар за миленцата на звучниците. Од кога не сте прочитале еден ваков македонски текст, за македонски концерт? Повеќе