таг: книги

Познати кражби на книги
Куферот на Хемингвеј и писмата на Кафка

Од сите работи кои можат да се украдат, криумчарат, продадат, книгите некако не се првите на кои човек би помислил. А сепак вакви случаи не само што имало туку има и денес, а во игра најчесто се и големи пари, и интерес за она што се води како „исчезнато“ од страна на академските кругови. Повеќе

Чистачот кој собирајќи книги по контејнери отворил библиотека

Човекот се вика Хозе Алберто Гутиерез и е чистач од Богота, Колумбија. Има завршено само основно, но неговата библиотека содржи повеќе од 20,000 фрлени книги. Повеќе

Исландскиот издавач кој печати книги само на полна месечина

И не само тоа - она што нема веднаш да се продаде, потоа го пали. Повеќе

Полска ја отстранува „непожелната“ литература
Нов Фаренхајт 451

Повеќе од 80.000 книги од фундус кој се состои од 200.000 книги на заедничката библиотека на Факултетот за филозофија и социологија при Универзитетот во Варшава, Институтот за филозофија и социологија на Полската академија за науки и Полското филозофско друштво, ќе бидат отстранети. А тоа е исто како да се запалени. Повеќе

Од бестселери до книги што никој (веќе) не ги сака

Една хуманитарна организација во Британија ги замоли луѓето да престанат да ја донираат „Кодот на да Винчи“ затоа што имале премногу примероци од неа. Такви книги, кои речиси преку ноќ стануваат од најбарани до најраздавани, има многу. Повеќе

Бил Клинтон пишува роман со Џејмс Патерсон

„Претседателот е исчезнат“ е наслов на книгата која поранешниот претседател на САД наскоро ќе ја објави во соработка со неговиот другар од голф. Повеќе

10-те омилени книги на Кристијана Аманпур

Во паузите од известувањата од разни жаришта низ светот и интервјуата со светски лидери, Аманпур наоѓа време и да чита. Повеќе

Крвав епилог на македонска свадба
Како да (зло)употребиш систем

Книжарница во Далас се сетила како да натера луѓе да читаат класични романи - ја претворила нивната содржина во лажни вести. Како нашиов наслов на кој можеби кликнавте не очекувајќи го Чернодрински. Повеќе

Сите книги чија продажба скокна заради Доналд Трамп

Не е само Орвеловата „1984“ таа што почна да се продава ко алва откако САД добија нов претседател. Збунетите и гневните се свртија и кон други книги за во нив да најдат објаснување на она што се случува. Притоа, на прво место избива една која до сега беше малку подзаборавена.  Повеќе