таг: циа

Жената што ги маскираше шпионите на ЦИА
Како шпионите на ЦИА во Кина паднаа заради ЦИА

Еден од најкатастрофалните неуспеси на американските разузнавачи се случува во 2010 кога кинеските власти започнуваат акција во која цели две години систематски ја демонтираат шпионската мрежа на ЦИА во земјата притоа егзекутирајќи десетици американски информатори и соработници. Повеќе

САД се последни кои треба да се жалат на странско мешање во изборите

„ЦИА секогаш успеваше да најде ентузијастички партнери меѓу локалните елити кои се спремни да се усогласат со нејзините барања за да добијат помош во нивната борба со домашните политички опоненти“, пишува американски професор во статија за тоа како САД, кои сега се мета на руско мешање во нивните внатрешни прашања какви што се изборите, повеќе од 70 години го прави токму тоа низ целиот свет.  Повеќе

Тајните експерименти на ЦИА во Канада со перење мозок
Ли Харви Освалд се сретнал со агент на КГБ пред убиството на Кенеди

Два месеца пред атентатот во Далас, официјалниот убиец на Џон Кенеди се сретнал со висок офицер на КГБ, од одделот за саботажи и ликвидации, откриваат штотуку декласифицираните документи на ЦИА. Повеќе

Кампањата на ЦИА со лажни вести

Американски професор по историја во Њујорк тајмс ги потсетува Американците дека беспоштедната политичка пропаганда не е измислица на злите Руси. ЦИА во 50-тите години за истата цел го создава Радио Слободна Европа, станица која само за реклами добива медиумски простор од две милијарди долари.   Повеќе

Вистинските бројки зад влијанието на владата на САД врз холивудската продукција

Нова книга покажува дека oткако постои американска кинематографија над 800 филмови биле видоизменети согласно барањата на американските владини агенции. И тоа е само дел од приказната. Повеќе

Како ЦИА почна да се сомнева во официјалната верзија за убиството на Кенеди

По атентатот ЦИА е желна да ја прифати верзијата што доаѓа од ФБИ, Тајната служба и останатите делови од владата - односно дека заблуден и само-прогласен марксист го убил претседателот на САД со пушка од 21 долар нарачана по пошта, и дека не постојат никакви докази за завера (домашна или странска). ЦИА и потврдува за истрагата дека нема никакви докази за завера. Повеќе

Дамбо, програмата на ЦИА за управување со камерата и микрофонот на кој било компјутер

Во новата епизода од Волт 7 серијалот од протечени документи на ЦИА, Викиликс објавува за Дамбо програмата, чија намена е вклучување и гасење на камери и микрофони на кој било Виндоус компјутер, и корумпирање веќе снимени видеа. Повеќе