МЕСО
Порано виршлите биле правени од мелени остатоци од месо. Денес во Британија свинска виршла содржи само 17 проценти свинско месо. "Месото" се добива така што моштите на животното комплетно се пасираат. Заради стравовите од кравјо лудило, ваквата процедура е забранета за телешкото месо, но не и за свинското и пилешкото.
ВОДА
Се додава на добиената паста од пасирани скелети на свиња или кокошка за да се постигне саканата густина.
СОЛ
Околу два процента од секоја виршла е сол. Солта се обвинува за разни кардиоваскуларни заболувања.
СКРОБ
Помага виршлата да добие на волумен.
МЛЕЧНИ ПРОТЕИНИ
Слушат за полесно врзување на смесата. Не се штетни доколку не сте алергични на млечни производи.
E250
Натриум нитрит. Еден од главните виновници за рак на цревата. Светската организација за превенција од рак порача дека ако се намали дневната доза на процесирано месо (а виршлата е врв на процесирано месо) за само 50 грама, бројот на канцерогени заболувања на дигестивниот тракт ќе се намали за 20 проценти.
ВЕШТАЧКИ ВКУСОВИ
Се додаваат разни работи: чадени вкусови, зачини, тревки, целер, лук.... Но и синтетички засилувач на вкусовите - мононатриум глутамат - кој го има и во инстант супи и кобасици, за да им даде "меснат вкус". Предизвикува алергија и дехидрирање.
E451
Калиум и натриум трифосфати. На виршлата и даваат цврстина, ја одджуваат нејзината PH вредност и помагаат во спојување на водата и мастите. Ги има и во детергенти и анти-фриз.
E452
Полифосфати. Емулгатор и стабилизатор. Ја подобрува текстурата на виршлата и го спречува брзото распаѓање на мастите.
E301
Форма на витаминот Ц. Во мали дозаи не е штетен, во големи дози предизвикува иритација на кожата.
E120
Обојувач на месо. Се добива од лушпи/оклопи на едни мали инсекти. Се мелат и се варат во амонијак и сода. Чиста работа.
И тоа не е се.
Виршлите се и механички незгодни за мали деца. Околу 80 деца во САД годишно умираат давејќи се од погрешно голтнато парче виршла.