Луѓето со диплома за пиво

Како што секој скап ресторан (низ свет) има сомелиер, експерт за вино кој ќе ви каже кое вино најдобро за со вашиот оброк, наскоро ќе може да има и цицерон, исто како сомелиер ама на тема пиво.

Во САД веќе функционира програмата за сертификација на цицерон, а нејзин автор е Реј Даниелс, производител на пиво од Чикаго кој бил разочаран од тоа колку некои барови и ресторани не се разбираат во пиво.

Според сертификацијата има 3 нивоа на цицерон. Почетниот е Цицерон келнер за пиво, кој се добива со онлајн курс, потоа е Сертификуван цицерон, за што пред комисија полагаш тест кој вклучува и консумирање, а највисокиот е Мастер цицерон, кој се добива по тест што трае 5 дена.

Испитите се фокусираат на 4 основни компоненти: чување и служење пиво, вкус и дегустација, процес на правење и состојки, и спојување на пиво и храна.

Целата работа звучи комплицирано, бидејќи е. Само една третина од апликантите успеале да го положат тестот (кај највисокиот степен просекот е уште помал). Според авторот, идејата не е да се направи елитистички систем, туку проблемот е во тоа што пивото не е толку едноставно. До сега само 7 луѓе ја добиле титулата Мастер цицерон, 900 го имаат пројдено регуларниот испит, а околу 27.000 станале сертификувани келнери за пиво.

26 август 2013 - 14:29