таг: животни

„Последната прегратка на Мама“: емотивниот живот на животните

Oбично со „животно“ опишуваме човек без емпатија, кој е насилен, суров и без емоција. Можеби би требало да го ревидираме овој стереотип, имајќи ги предвид доказите дека дури и еден стаорец може да има повеќе чувства од некои луѓе.  Повеќе

Во името е одмаздата

Центри за заштита на животни и зоолошки градини низ светот овозможуваат за одреден надомест луѓето да именуваат животни по своите бивши. А потоа тие животни им се даваат како храна на други. Кај им текнуваат бе вакви работи? Повеќе

Кој пол е вашата кременадла?

Феминизмот и веганството може да ги поврзува една разбирлива линија на размислување: како одбивност кон агресијата и угнетувањето. Ама ламбичето се пали кога во име на феминизмот, ќе ти додадат и ваков аргумент: Знаете ли дека повеќето животни кои ги јадете се женски?  Повеќе

Соживот: тигар и куче
Ајвани 2017

Comedy Wildlife Photography Awards е годишен натпревар кој треба да ги извади најсмешните пози во кои годинава било фотографирано некое животно (најчесто во дивина). И не, не се сите грациозни, величенствени и спектакуларни, туку и они знаат да бидат чисто црепови и морони. Ова се дел од финалистите за 2017. Повеќе

Настанокот на животните

И тогаш Бог рече "сакам нешто што е крава-мечка" и би панда. Кога тоа е расчистено, да видиме што е со другите. Повеќе

Ако сакаш да спасуваш животни само треба да не јадеш пилешко

За годишната исхрана на просечниот Американец се колат 25 животни. Од овие 25, 22 се кокошки / пилиња, па ако престанеш да јадеш пилешко, ќе поштедиш 22 од овие 25 животни, а притоа растот во консумацијата на другите животни нема да биде страшно голем. Кој вика тоа? Активистот за права на животни Мат Бел. П.С. 84% од луѓето што стануваат вегетаријанци, се враќаат на јадење храна од животинско потекло. Повеќе

Канцелариски кучиња и мачки за опуштени вработени

Од сите мерки што ги имаат на располагање, за да го намалат стресот на работа јапонските фирми (инаку глобален авторитет на тема стрес) ангажираат канцелариски животни, и тоа не по едно туку по неколку. Повеќе

Човекот кој живееше како пет животни за да види како е да си човек

Една од Иг наградите оваа година отиде кај луѓе кои за истражувачки цели се обидоа да живеат како животни. За едниот, човекот-прч пишувавме тука. Но не знаевме дека има уште еден кој живеел не како едно, туку како пет животни. Неговата книга се вика „Живеејќи како ѕвер“. Повеќе