таг: видео

Како 40 ерменски деца го промениле текот на етиопската музика

„Етио-џез“ денес е фузија на етиопска народна музика, фанк и западен џез. Но во него е вграден и еден необичен елемент, од култура која навидум нема никаква музичка допирна точка со Етиопија - ерменската. Повеќе

„Тампон-книга“ доби Гран при на Кан Лајонс

Следењето на најголемиот светски собир на креативците од маркетингот, кој оваа година се одржа од 17-21 јуни, дава одличен увид во начинот на кој не само што се продава одреден продукт, туку и се моделира јавното мислење по однос на голем број актуелни прашања. Повеќе

Наскоро излегува загубениот албум на Мајлс Дејвис

Се вика „Рабербенд“ и е направен под влијание на дигиталната револуција во музиката од 1980-тите. Повеќе

Што е тоа „вистина“?
Не е само една

Kако се дефинира вистината? Уметници од Cause Collective решиле да тргнат по светот и да прашат колку што е можно повеќе луѓе. Повеќе

Kога Крафтверк креирале свој калкулатор

Кога во 1981 година Крафтвер го снимиле осмиот студиски албум, го насловиле „Компјутерски свет“. Време кога повеќето луѓе од компјутери знаеле само за дигитрони. Ама и за нив имало песна на албумот. Повеќе

Чернобил: кој бил вистинскиот Валери Легасов?

Во последната, петта епизода од мини-серијата, главниот истражувач на причините за несреќата пред судот и поротата одржува примитивен пандан на Пауер поинт презентација, кој би требало да стане модел за предавање нуклеарна физика. Од неа конечно ни стана јасно што се случило таа кобна ноќ во 1986. Кој бил храбриот човек кој се осмелил да ја соопшти вистината? Повеќе

Нов документарец за љубовта меѓу Коен и неговата Мериен

Во 2016, по повод смртта на Мериен Илен, долгогодишната придружничка на Леонард Коен, тој ѝ напиша трогателно писмо, кое ја потсети јавноста на нивната врска. Можеби токму тоа било инспирација за режисерот на новиот филм, под наслов „Зборови на љубовта“. Повеќе

Чија е музиката со која се отвара Евровизија?

Повеќе од 60 години Евровизискиот натпревар официјално се отвара со мелодија која сигурно сте ја слушнале, но можеби не сте знаеле дека е од доцниот 17 век, и е свечена песна за победа на една европска војска, над друга. Повеќе

„Враќање во иднината“ стана мјузикл

Светската премиера е закажана за 20 февруари 2020 во Манчестер. Потоа претставата се сели на Вест енд. Повеќе