таг: уметност

Објавени финалистите за наградата „Трупка“ 2019
Пародија на Тарнеровата

Се состои од обична трупка заврзана за стапче, а се доделува на уметнички концептуални дела кои немаат амбиција да претставуваат високопарни и длабокоумни толкувања на светот. Што би се рекло, на дела и уметници што се „трупови“. Повеќе

Грчкиот уметник кој и на 93 години си игра со магнети

Денес, 3 јули, во галеријата Тејт во Лондон се отвара изложба на Такис, кого го нарекуваат пионер на кинетичката скулптура. Иако нема ништо натприродно во неговите дела, тие делуваат како врз нив да дејствува некаква невидлива, магична сила. А истите се продаваат и за магично големи суми. Повеќе

Уметноста се продава ко (скапа) алва
Арт Базел 2019

Во Базел од 11-15 јуни се одвиваше најголемото продажно уметничко шоу во Европа. На штандови на 290 галерии од 34 земји беа претставени над 4000 уметници. Голем дел се продадоа за милионски суми, веднаш по отварањето. Повеќе

Како истовремено да чуваш уметност во магацин, и да ја презентираш?
Концептот на „Шаулагер“

Шаулагер од надвор изгледа прилично мистериозно - нешто помеѓу огромен бункер и склад. Всушност станува збор за интересен концепт, кој дава сосема поинакво значење на музејскиот термин „депо“. Повеќе

Вистинската црна јама во споредба со тоа како ја замислуваа уметниците

Личи на „окото на Саурон“ или некаква морничава кружна форма опкружена со огнени јазици. До сега можевме само да ја замислуваме, но оние уметници кои тоа го правеле не биле далеку од вистината. Повеќе

Пчелите можат да разликуваат различни уметнички стилови (за разлика од некои луѓе)

Одамна се знае дека пчелите се паметни суштества. Имаат одлични навигациски способности и меѓусебно комуницираат преку „танц“. Е сега излегува дека се разбираат и во уметност. Повеќе

Скулптури од мозочни бранови во 3Д

Џулија Бунтен Хоел ја претставува електричната активност на мозокот на изложбата „Бранови“, која во моментов е поставена во еден од музеите од групацијата Смитсонијан (оддел за уметност и индустрија) во Вашингтон. Повеќе

Во друштво е повесело: уметничките „тројки“

Нова изложба во галеријата Барбикан во Лондон под наслов „Модерни парови“ претставува уметници и писатели кои биле истовремено и љубовници и креативни партнери. А понекогаш броеле повеќе од двајца. Повеќе

Канадските доктори наскоро ќе препишуваат посета на музеј на рецепт

„Уметноста исцелува“ е филозофијата зад нова иницијатива на Монтреалскиот музеј на убави уметности, со која на докторите ќе им се овозможи да препишат посета на музеј наместо апчиња. Повеќе