таг: сад

„Европа прва“ не може повеќе да се одложува

Не само што однесувањето на британските елити ја признава важноста на САД, туку тие и коленичат пред нејзе. Длабоко во себе, тие изгледа изразуваат пост-империјална британска зажеленост дел од големината на САД да се отслика и на нив. Би можело да се каже дека, барем ментално, Британија веќе е вазал, ама не на ЕУ, туку на САД, пишува Мартин Кетл во текстот за Гардијан. Повеќе

А што ќе ти е па Врховен суд?

Како што во САД веќе преминува во навика да се бара рушење на воспоставени институции кога тие одеднаш не се по мерак на големи групи луѓе кои споделуваат заедничко чувство на непогрешива правичност (пример изборниот колеџ), така дел од американската јавност, онаа навредената од изборот на Брет Кавано за Врховен судија, почна да ја преиспитува потребата од постоење на Врховен суд. Повеќе

Магла, огледала и конгресни сослушувања

Во речиси исто време кога комплетна американска јавност (и вакви и такви) беше залепена пред каков екран и да им е достапен и го гледаше сослушувањето на кандидатот на Трамп за Врховен судија, Брет Кавано, во американскиот претставнички дома беа изгласани даночни олеснувања за најбогатите Американци во износ од 3100 милијарди долари. Повеќе

Како химната на САД почнала насекаде да го следи американскиот спорт?

Песната The Star-Spanled Banner официјално го добила статусот државна химна во 1931 година. Од тој момент редовно ја исполнувале на најважните мечеви од бејзбол и американски фудбал. Повеќе

До Русија со љубов

За прв пат по долги години друга држава на Израел му кажува: Престани. Барем во Сирија, повеќе нема да може. Фала ти, мајка Русија, пишува Гидеон Леви во израелскиот весник Хааретз. Повеќе

Америка со 60 милијарди долари ќе ги спасува земјите во развој од Кина

Затоа што кога други држави финансираат проекти во странство тоа се смета за „економска војна“ а кога истото го прави САД, ММФ, Светска банка тоа се „структурни реформи и проекти“, Американците одлучија да основаат агенција која ќе им помага на земји во развој да се ослободат од финансискиот долг кон Кина. Во исто време Кина поседува над 6.000 милијарди од американскиот долг. Повеќе

Доналд Трамп советува

Шпанскиот министер за надворешни работи објави дека американскиот претседател му предложил тактика за спречување на напливот мигранти од Африка, при што зборот „тактика“ е многу либерално употребен во овој контекст. Повеќе

Зошто Русите упорно ја посетуваат Бутина во затвор

Од апсењето во Вашингтон во јули годинава девојката чека судење по основа дека била руски шпион во САД. Во меѓувреме Лавров неколку пати има разговарано со американскиот министер за надворешни работи околу Бутина, а на неа често пати, преку стакло, и гостуваат високи руски функционери. Повеќе

Што е бе кепец?

Мет Миазга е член на Челси кој настапува како позајмен играч во Нант, ама и скаран малку со културата која си ја покажа на пријателската меѓу САД и Мексико. Во ред е да му спискаш ако те изнервирал, ама не на ваков простачки начин. Сите те видоа. Повеќе