таг: мобилни телефони

9 дена без мобилен за повисока оценка

Професор по филозофија чии студенти покажале лоши резултати на колоквиуми, во 2014 одлучил да направи експеримент - да им понуди преодна оценка доколку тие му ги предадат мобилните нa неколку денови. Истиот го повторил неодамна. Еве ги резултатите и разликите. Повеќе

Дали сте подготвени за дигитален минимализам?

Нова книга на Кал Њујпорт повикува на фокусиран живот во бучен свет. Фино, ама како? Повеќе

Мобилните го возвраќаат ударот

Целата штетност од смартфоните, без разлика дали медицинска или општествена, се некако успеваме да ја накалемиме на уредите притоа триумфално давајќи си комплетна колективна амнестија сами на себе, дека не можеме ништо да направиме во врска со тоа што се случува. Од телефонска перспектива работите стојат поинаку. Повеќе

Ajде за момент да престанеме да снимаме сè и сешто со мобилните

Koга следниот пат ќе се фатите за мобилниот пред некоја убава глетка, помислете уште еднаш - дали ви е навистина потребна уште една снимка на прекрасно зајдисонце кое повторно ќе го пропуштите затоа што сте го гледале преку пластика? Повеќе

„Совршени странци“ (2016)
Букбокс гледаше

Не дека и порано луѓето немале тајни, но мобилните и интернетот ја искомплицираа работата. Добронамерен совет: не го гледајте филмов со партнерот/ката ако имате што да скриете. А имате. Повеќе

Фотографии кои ја отсликуваат нашата зависност од мобилните
Кој е тука „отстранет“?

Има луѓе кои го проверуваат својот мобилен исто толку често колку што трепкаат или дишат, како тоа да им станало дел од нивниот дневен физиолошки процес, без кој едноставно би ги снемало. За оние кај кои останало барем малку самосвест, еве фотографии од тоа во што можат да се претворат, дур не е доцна. Повеќе

Еволуција на мобилни
Како да прикажеш дигитални преписки на филм?
Кинематографски предизвик

Еден од современите предизвици на филмскиот медиум е да најде асален начин да прикаже дигитално примање и испраќање пораки, по мејл или по СМС, без да го нарушува дејството. Некои од досегашните примери се катастрофални, други многу креативни. Повеќе

Оланд забрани мобилки на седница на Влада

Како што каубојците на времето ги оставаа пиштолите пред да влезат во салун, така и француските министри пред седница на Влада ќе мора да ги одложуваат своите мобилни апарати. Така вика шерифот. Повеќе