таг: калории

Најсилниот човек на светот и исхраната од 12.000 калории на ден

Брајан Шо е Најсилниот човек на светот во 2011, 2013, 2015 и 2016 (плус еден куп други први места во слични натпреварувања). По неговите зборови: од сè ова кревањето тегови не е најтешкото нешто, јадењето е. Прв оброк, појадок: 1180 калории. До крај на ден треба да ги потепа уште 10.000 калории. И така секој ден. Повеќе

И човекојадците се хранат погрешно

Студија на оваа тема обелоденува дека во споредба со другите животни, човечкото месо има слаба нутритивна вредност и дека тој што решил да јаде луѓе, везден ќе ака гладен. Повеќе

Гестапо за пици

Американските пицерии ќе мора да стават знаци со нуртиционистичкиот состав на секоја варијација на своите производи. Да е кебапчилница би било лесно. Едно кебапче толку и толку, сè друго се множи со 10 (оние кои не нарачуваат округли бројки кебапи се психопати). Овде проблем е што пицата може да има околу 34 милиони комбинации.   Повеќе

Зошто не треба да вежбате за да изгубите килажа

Едно од најчестите правила што се претставуваат како неприкосновен канон на исхраната е дека можеш да го имаш тој екстра тост, сладолед или пијачка ако планираш тие калории да ги согориш со физичка активност. Најмалку 60 научни студии го порекнуваат тоа правило. Повеќе

Колку километри ти требаат за да истрчаш еден хамбургер?

Логиката е лесна - колку калории си внел, наспроти колку калории си потрошил. Математиката е тешка, бидејќи премногу лесно се преценува колку имаш потрошено во една сесија, и се потценува колку калории има во тоа што си го јадел. Повеќе

Зошто нема да бидете слаби како вашите родители кога биле млади

Од многуте крајно нефер научни сознание го споделуваме следново: оние кои биле возрасни во 70-тите години на минатиот век можеле и да јадат повеќе од вас и да вежбаат помалку од вас а пак да не качуваат килажа. Повеќе

Пребројувај како некогаш да ќе ослабеш

Ако некогаш ве интересирало колку калории има во 10 раце пуканки, одговорот е - 77. Една лента сланина? 55 калории. 20 бадеми? 138 калории. 1 чаша сок од портокал? 117 калории. Не измислуваме, такви се бројките. Ако ви се брои што се' сте изеле на еден оброк, еве ви го сајтот за сите ваши нервози. Повеќе

На која диета беше Клара Цеткин?

Најголем женски проблем во моментов не е мизогинијата и шовинизмот. Најголем женски проблем во моментов е броењето калории. Повеќе

Цел ден овошје и пак дебели

Луѓето никогаш повеќе не јаделе овошјје и зеленчук како денес па сепак никогаш не биле толку дебели како сега. Зошто е тоа така? Повеќе