таг: име

За 30 години во Англија нема да остане ниедно име Гари, поради пеналот на Линекер

Поранешниот легендарен фудбалер, а сега мегаѕвезда во стручните аналитички студија Гари Линекер објави интересен твит во кој има статија за непопуларноста на името Гари. Повеќе

Во името е одмаздата

Центри за заштита на животни и зоолошки градини низ светот овозможуваат за одреден надомест луѓето да именуваат животни по своите бивши. А потоа тие животни им се даваат како храна на други. Кај им текнуваат бе вакви работи? Повеќе

Кога ќе те купат, твоето име не е твое име

Бајер го купува Монсанто и отворено најави дека како нов сопственик, веднаш ќе му го укине името. Во овој случај барем ја знаеме цената на операцијата. Повеќе

Холандскиот град чиј назив постојано се менува
Името го даваат

Leeuwarden, Ljouwert, Liwwadden, и уште стотици варијанти низ вековите - европскиот главен град на културата за 2018 е рекордер по број на имиња кои му биле давани низ историјата. Повеќе

„Името" (2012)
Букбокс гледаше

Француски филм, кој почнува како комедија а завршува како драма, чиј наслов посоодветен за наш контекст би бил „Проблемот со името". Затоа што, токму за тоа и се работи. Повеќе

Го гуглаше ли Гугл Алфабет?

Ако Лари Пејџ и Сергеј Брин го сториле тоа пред да решат да го искористат тоа име за новата холдинг компанија која е чадор за Гугл и сите други сестрински фирми, тогаш знаат дека и заштитената марка и домеинот со тоа име му припаѓаат на БМВ. И дека Германците не сакаат да ги продадат. Повеќе

Nomen est omen
Едно име имаме

Ако слушнете некој да се спрема да крсти дете Пимен, пишете ми. Ќе го крстам нит по стара, нит по нова тарифа туку бесплатно.

Од ќеф. Повеќе

Како се ќарува точка ком

За времињата кога беше доволно на името на фирмата да ѝ додадеш точка ком за да дојдеш до ќар. И за времињата кога беше доволно на фирмата да ѝ ја извадиш истата додавка. Повеќе

Велшани не би смениле ни буква од името

На политичари им текнало да менуваат буква од името на едно село. Од Вертег во Фертег, и тоа со прилично добра причина - во велшкиот јазик не постои буквата "в". Ги сослушале локалците и - се откажале од идејата. Повеќе