таг: хонгконг

На Хонгконг му снемува место за фрлање ѓубре

Имаш град со 7,4 милиони луѓе (4-ти на свет по густина на население), многу ограничена територија, околу 225 хектари вкупна површина на сите депонии и реколта од 15.000 тони отпад на ден. Во ваква равенка, резултатот е – веќе нема место на депонии. Повеќе

Не е сè во парите, освен ако не сакаш паркинг во Хонгконг

Едно е недвижностите во форма на стан и куќа да бидат баснословно скапи, сосема друга димензија е паркинг место да чини речиси 670.000 долари. Повеќе

Ковчезите на Хонгконг

Проблемот со просторот во Хонгконг е што го нема, а и таму кај што го има е премногу, планетарно многу, скап. Во популација со бројност како во Хонгконг ова остава стотици илјади луѓе да живеат во нешто кое со најмногу ласкање би се нарекло - нестандарден објект, локално се води како ковчег, а на прва буквално изгледа како шкаф. Повеќе

Џунглата Хонгконг
Дали би платил 250.000 долари за стан од 18 квадрати?

Зградата е веќе изградена, и е предвидена за луѓе кои се подготвени да живеат во најмалите можни станови на светот. Микро-становите ќе почнат да се продаваат од 26-ти јули, (а покрај тоа како ви изгледа насловот) се меѓу подостапните домови на пазарот. Локација, едно од најнаселените места на светот - Хонгконг. Повеќе

Приемен испит Хонг-Конг

Прашањето е од приемен за прво оделение. Идните првооделенци имаат 20 секунди за да го одговорат. Може и вие да се пробате. Бонус факт: во Хонг Конг очигледно имаат приемен испит за прво. Повеќе

Бразилски ножички во Хонг Конг

И во Хонг Конг видоа во живо атракција со ножички. Делото го стори Полскиот напаѓач Талес Шутц кој е роден во Бразил и кој имаа чест да го видат 690 навивачи. Повеќе

Аеродромот што стана пристаниште

По речиси 75-години служење како еден од главните аеродроми во градот, во 1998-ма се затвора Хонг Конг Интернешнл. Властите не само што решаваат да не го рушат, туку го чуваат една деценија и вложуваат еден тон пари во објектот. Видео

Старци од кафезите

На хартија, во некој спектакуларно досаден владин или невладин извештај, ова би се водело како покриено и обезбедено живеалиште, со санитарен чвор, струја и греење. Во реалноста, ова се кафези. Не се воопшто ретки и не се никава новост. Повеќе