таг: дизни

За Стен Ли сè најдобро, за пиар

Човекот почина минатата година во ноември, за неполна година подоцна ќерка му да излезе со изјава “никој не можеше да го третира татко ми полошо од директорите на Марвел и Дизни“. Повеќе

Разликите меѓу Ѕвездени војни на Лукас и Ѕвездени војни на Дизни
Дизни се изгоре со 400 милиони долари вложени во Вајс

Пред неколку години Вајс успеа да направи страшна приказна околу себе - медиум што младите го следат и читаат, нешто што ги привлече сите поголеми медиумски куќи од кои најголеми мускули покажаа Дизни, инвестирајќи 400 милиони долари во Вајс. Сега Дизни се пишман за парите што ги дале. Повеќе

Пожарот во Богородичната црква кој го опиша Виктор Иго во 19 век

Во текот на својата 856 години долга историја, Нотр Дам поминала низ многу нешта. Но еден писател и негов славен роман се најзаслужни што црквата го преживеала 19 век, кога готската архитектура била оставана да скапува. Повеќе

Дизни победи во сè

За 71,3 милијарди долари Дизни ја купи компанијата 21 Сенчури Фокс и речиси сè што оди со нејзе. Повеќе

За 6 години Дизни ги извади милијардите што ги плати за Лукасфилм

Една од најголемите бизнис зделки на 2012 беше купувањето на Лукасфилм за кој Дизни плати нешто над 4 милијарди долари. 4-те филмови од Ѕвездени војни што Дизни ги објави од 2015 до денес само од кино-влезници имаат донесено 4,8 милијарди долари. Повеќе

Дизни ќе олабави малку со штанцање филмови од Ѕвездени војни
Отпуштањето на Џејмс Ган му штети на цел Холивуд

Пред околу 10 години режисерот на Чувари на Галаксијата, пишува неколку твитови во кои се „шегува“ со работи како силување и педофилија. Твитовите деновиве повторно се актуелизираат и пред целата работа да стане уште понеподнослива за Дизни, компанијата решава да го отпушти авторот на мега-успешните Чувари на Галаксијата 1 и 2. Повеќе

Деценијата на неприкосновена Дизни доминација

Деценијата не само што се уште трае, туку како што покажаа рекордите од Црниот пантер, моментално е во најголемиот ек. Повеќе