таг: дебата

Не баш „дебата на векот“: Питерсон наспроти Жижек

Беше помпезно најавувана, создавајќи атмосфера на претстоечки спортски натпревар, иако не е баш јасно кој спорт би бил најсоодветната метафора. За Жижек можеби некој што бара мавтање со раце (одбрана ватерполо?), за Питерсон нешто како шах или стреличарство. Ама пак се разбраа. Повеќе

Не расправајте се со Ѓаволот, дечкото е попаметен
Папата советува:

Поглаварот на римокатоличката црква вели дека човек кој ќе се насанка да дебатира со Сатаната е осуден таа дебата да ја изгуби („Ќе избрише патос со вас“ како што обожаваат да го кажат тоа некои) бидејќи Сатаната е поинтелигентен од луѓето. Чаре? Наместо да се расправате, избркајте го.    Повеќе

Креативност во политичките навреди

Иако не малку сме горди на себе што успеваме да стоиме настрана од фекалиите кои го навасаа јавниот збор, од ужасот на сеопштото пцуење, вреѓање и вадење очи и од медиумската реалност во која дивеат психопати со портали и идиотизирана публика која мисли дека ако на некој директно не му ебеш све најмило и не го наполниш со говна - тогаш мора нешто да калкулираш, таквата „полемична сцена“ е толку сиромашна што мора и за тоа да се подели по некоја лекција. Повеќе

Како да ги убедите „идиотите“ да прејдат од ваша

Еден ден ќе се умориме објаснувајќи дека другата страна не (мора да) е глупа туку (можеби) има поинакво мислење. Но, изгледа ова не е тој ден. Повеќе

Јолокауст - селфиња среде холокауст
Споменичен бон-тон

На прв поглед фотографиите се сосема обични. Имаат хаштази, емоџи (смајли, срце, ѕвездичка), ликовите на нив изгледаат како да се забавуваат. Но нешто почнува да не штима кога ќе сфатите дека тие се направени среде споменик на холокаустот. Повеќе

Коментарите на сајтовите создадоа вакви гневни избирачки тела

На луѓето веќе не им се ни потребни информативни текстови за да побрзаат своето мислење да го напишат во коментар. Доволно е да го видат насловот и да се испукаат (од себе) и исплукаат (со друг). Коментарите се покажаа како магнет за секакви отрови. А и голем мерак е кога на офф ќе напишеш долг текст и замислуваш како некој неупатен идиот се мачи да скрола до доле за да дојде до местото за коментар. Повеќе

Победник во дебата е оној кој ќе наметне за што се дебатира

Берни Сандерс веќе освои нешто големо а тоа не е неговата клучна политичка цел во моментов, партиската номинација за претседател. "Баталете кој победил во некоја дебата. Сандерс победи затоа што ги постави темите на дебатата," пишува Слејт. Повеќе

До курца со фашисти и предавници
позајмен едиторијал:

"Сакаме цивилизирана дебата", крикнува текстот кој следува а се однесува на една многу наша ситуација. Едните се предавници, другите се фашисти а меѓу тие два рова, бришан простор во кој гинат сите други. Препорачуваме да читате до крај.  Повеќе

А што всушност мислат Полјаците?

Деновиве ги гледаме како домаќини на европското првенство во ракомет.  Црвено-бели, бучни, убави и радосни навиваат за своите. Но, како се живее таму, што ги секира и кои се секојдневните жиивотни и и политички дилеми на тие луѓе? Њујорк Тајмс ги праша, ние ќе ви пренесеме, а вие сигурно ќе се пронајдете во некој од нив. Повеќе