таг: aрхитектура

Тоалети дизајнирани како книги
Литературата како празнење

Знаеме денешни ВЦ-иња во кои има цели библиотеки полни списанија, па и со по некоја книга. Ама дизајнерите од 18 век или имале уште поголема почит кон пишаниот збор, или обратно, многу добра смисла за критика. Повеќе

Доделена Прицкеровата награда за архитектура 2014
Општествената улога на архитектите

Откако лани Тојо Ито ја доби Прицкеровата награда за стадион во Тајван, уште еден Јапонец се закити со престижното признание за 2014. Повеќе

3Д омнибус на Вендерс за уметноста наречена архитектура
Нека дојдат во Скопје

„Катедрали на културата" е документарец чија цел е да ја пронајде душата зад циглите и малтерот - вака го опишуваат нивниот нов проект шест славни режисери меѓу кои Вендерс и Редфорд, чија премиера се случи на овогодинешниот Берлински фестивал. Повеќе

Зошто ја напуштив архитектурата

"Драги архитекти, вас ве прегази времето. Знам бидејќи и јас бев една од нив," пишува на својот блог архитектката Кристин Оутрам разочарана од фактот дека нејзините колеги комплетно го изгубиле контактот со луѓето. Повеќе

Дали те бива да направиш една улица во Скопје?

Сметај дека некако си добил врховна власт и дека баш ТИ треба да решиш како ќе изгледа некоја улица во Скопје (или кој и да е град што сакаш да го владееш). Ти даваат да одбереш колку метри сакаш да ти биде широка улицата и после тоа редиш елементи: лента за автомобили, посебна за автобуси, посебна за велосипеди... Едноставно имаш можност да ги исполниш сите свои влажни урбанистички соништа. Ај види на што ќе ти личи населбата. Повеќе

Архитектура на текстот
3Д модели на романи

Како кога во кулинарството ќе се помешаат навидум неспоиви вкусови, така и мешањето на уметнички дисциплини често знае да отвори неочекувани хоризонти. Матео Периколи тоа го прави со архитектурата и книжевноста. Повеќе

Најспектакуларно дизајнираните куќи во светот
Градовите се иднината на човековата еволуција

Пред 7.000 години луѓето почнуваат да живеат во урбани населби. Како што еволуирале луѓето низ милениумите, така еволуирале и градовите. Ова не е завршено, градовите ќе продолжат да еволуираат, само наместо кулите од стакло и челик, поверојатно е дека тие ќе наликуваат Мачу Пикчу. Повеќе

Кои се "најбесните" згради во светот

А+ се првите годишни награди на Architizer онлајн базата за архитектура. Во изборот има 52 категории од Најдобар споменик до Најдобра бизнис повеќекатница. Фото