Време на подготовка:
15 мин.
Време на готвење:
25 мин.
Вкупно време:
40 мин.
Порции
4 лица
Состојки
- 1 лажица маслиново масло
- 5 парчиња сланина, исецкани
- 1 средна главица праз, ситно исецкан
- 1 поголем компир, исецкан на тенки кругови.
- 6 јајца
- 100мл. хопла
- 60гр. пармезан, рендан
- 2 чешниња лук
Подготовка
Загрејте масло во длабока поголема тава на среден оган. Додадете ја сланината и празот. Пржете ги со мешање 5 минути. Потоа додадете ги компирите. Гответе ги уште 3 минути.
Загрејте ја рерната на 200 степени. Во еден сад измешајте ги јајцата со хопла, пармезани лук. Истурете ја смесата во тавата. Гответе ја на рингла уште 5 минути па потоа префрлете ја во рерна. Печете ја мусаката уште 10 минути.
Послужете ја веднаш.