Време на подготовка:
15 мин.
Време на готвење:
0 мин.
Вкупно време:
15 мин.
Порции
4 лица
Состојки
- 10 листови штавеј
- 1 мала главица кромид
- 1 чешне лук
- половина лимон
- 50 мл. маслиново масло
- 50 гр. рендан пармезан
- сол и бибер
- 300 мл. павлака
Подготовка
Добро измијте ги листовите од штавејот. Загрејте вода во едно тенџере на силен оган. Ставете ги листовите од штавејот во зовриената вода и варете ги 30 секунди. Потоа извадете ги од водата и во цедилка исплакнете ги под млаз студена вода.
Исецкајте ги листовите од штавејот и ставете ги во блендер. Додадете исецкан кромид, чешне лук, маслиново масло и сок од половина лимон. Промешајте ги состојките во блендерот, па додадете го пармезанот и зачинете со сол и бибер по вкус. Продолжете со мешање уште една минута додека да добиете рамномерна смеса.
Во сад за сервирање ставете ја павлаката, додадете ја смесата од штавеј и добро промешајте со лажица.
Послужете го макалото со чипс или солени бисквити по желба.
На здравје!