Пилешко

Викенд тава

Печено пилешко со зеленчук.

Време на подготовка:
20 мин.

Време на готвење:
55 мин.

Вкупно време:
1ч. 15 мин.

Порции

4 лица

Состојки

  • 4 пилешки батаци со карабатак
  • 4 компири, крупно исечени
  • 2 корена пашканат
  • 100гр. мали моркови, излупени и исецкани
  • 4 чешниња лук, неизлупени
  • 3 лажички свежа мајчина душица
  • 25гр. путер
  • 1 лажица маслиново масло
  • 2 лажици брашно
  • 200мл. пилешка супа од коцка

Подготовка

Загрејте ја рерната на 200 степени. Засечете ги батаците со по 2 длабоки засеци до коската.
Во длабока тава за печење наредете ги компирите, моркови, пашканат и лук. Одозгора наредете ги батаците и додадете мајчина душица. Прелијте ги со маслиново масло помешано со растопен путер. Зачинете со сол и бибер.
Печете ја тавата одкриена, 40 минути додека да се испече пилешкото.
Префрлете го месото и зеленчукот во голема чинија за сервирање. Тавата во која ги печевте ставете ја на рингла на силен оган. Излупете го лукот од лушпата и додадете го во тавата. Додадете брашно и пржете го во остатокот од масло 2-3 минути. Постепено додавајте ја супата од коцка со постојано мешање. Гответе го сосот уште 3-4 минути додека да згусне.
Послужете го пилешкото прелиено со сос.
На здравје!

20 јуни 2013 - 20:11