Пилешки специјалитет

Пилешки ќофтиња

Пилешки специјалитет со лимон и пармезан.

Време на подготовка:
30 мин.

Време на готвење:
10 мин.

Вкупно време:
40 мин.

Порции

4 лица

Состојки

  • 500гр. мелено пилешко месо
  • 1 јајце, лесно изматено со вилушка
  • 2 чешниња лук, ситнос сецкан
  • 100гр. лебни трошки
  • 1 лажица ситно сецкан босилек
  • 1 лажичка ситно рендана кора од лимон
  • 50гр. сецкани маслинки без семки
  • 70гр. рендан пармезан
  • 50гр. брашно
  • 1 лажица маслиново масло
  • мешана салата како прилог

Подготовка

Во длабок сад добро измешајте ги меленото месо со јајцето, лук, лебни трошки, босилек, кора од лимон, маслинки и пармезан. Во чинија ставете го брашното. Оформете со раце од смесата со месото ќофтиња со дебелина од околу 2см. Извалкајте ги во брашното. Поставете ги во плитка чинија, прекријте ги со фолија и ставете ги во фрижидер 20 минути.
Загрејте ја рерната на 180 степени. Загрејте масло во длабока тава на среден оган. Пржете ги ќофтињата по 1-2 минути додека да добијат кафеава боја. Префрлете ги во тавче премачкано со малку масло. Печете ги 10 минути.
Послужете ги пилешките ќофтиња веднаш со свежа мешана салата како прилог.

2 јули 2013 - 07:00