Мексикански специјалитет

Брзо пилешко тако

Вкусен рецепт за домашно тако.

Време на подготовка:
15 мин.

Време на готвење:
10 мин.

Вкупно време:
25 мин.

Порции

8 лица

Состојки

  • 80 мл. кечап
  • 60 гр. кафеав шеќер
  • 60 мл. вински оцет
  • 1 лажичка Ворчестер сос
  • 1 лажичка сенф
  • 1/4 лажичка буковец
  • 2 домати сецкани
  • 2 лажици ситно сецкан кориандер
  • сок од 1 лимета
  • 1 авокадо сецкано
  • 1 главица црвен кромид, ситно сецкан
  • 8 тортиљи, подгреани
  • 1 марула
  • 800 гр. чадени пилешки гради
  • павлака

Подготовка

Во тенџере измешајте кечап, шеќер, оцет, Ворчестер сос, сенф и буковец. Ставете ги на рингла на среден оган додека да зоврие смесата. Намалете ја јачината и оставете го сосот да се готви 3-4 минути додека да се растопи шеќерот и малку да згусне.
Чаденото пилешко месо исецкајте го на ситни парчиња. Во блендер изматете го авокадото. Потоа префрлете го во чинија и измешајте го со ситно сецкани домати, кориандер, кромид и сок од лимета. Зачинете со сол по вкус.
Тортиљите загрејте ги во тава на оган по 1/2 минута од секоја страна.
Поделете ја смесата од домати, авокадо и кромид врз топлите тортиљи. Додадете ситно сецкана марула и пилешко. Замотајте ги тортиљите и послужете ги веднаш со топлиот сос и павлака.

4 март 2013 - 07:00