Необична супер моќ: луѓе на кои не им пречи мирис на смрдлива риба

Нова генетска студија, која не случајно се одвивала во Исланд, открила дека мал процент на луѓе, поради генетска мутација, се имуни на силен мирис на застојана риба.

Студијата објавена на 8 октомври во Current BIology од шестмина истражувачи која зела предвид 11.000 луѓе открива ретка но моќна особина на мал дел (2%) од испитаниците . Кога им било дадено да мириснат синтетичка верзија на арома на скапана риба наместо да се намуртат и речат „бљак“ изјавиле дека почувствувале само пријатна арома на карамела, компир или ружа.

Останатите 98% од Исланѓаните ја имаат вообичаената реакција, а мутацијата се смета дека е уште поретка кај жители на други земји.

Помеѓу другите ароми кои учесниците требало да би препознаат имало и цимет, пеперминт, банана, ликорис и лимон. Тие требало да бидат идентификувани, и да се одреди нивниот интензитет и пријатност. Рибата била најчесто препознавана и добивала најниски оценки. Но мала група луѓе конзистентно толерирала па дури и го прогласувала за пријатен овој мирис, кој е резултат на гентска мутација која оштетува ген наречен ТААR5.

Овој ген помага во правењето протеин кој препознава хемикалија наречена триметиламин, ТМА, која најчесто се наоѓа во ферментирана и скапана риба и во други животински течности, на пример човечка пот и урина. И во ова веројатно се состои главната предност на луѓето со мутацијата, иако не веруваме дека јавниот превоз лете во Исланд е толкав предизвик како оној во потоплите земји.

9 октомври 2020 - 20:05