Работниците без кои Американците нема да имаат вечера за Денот на благодарноста

Еден од најдолговечните и најиздржливи аргументи про-миграција во САД, е дека Американецот никогаш повеќе нема да се врати на нива и да собира јагоди или кромид. За да не заборават од каде доаѓа храната на нивните трпези, организацијата на Обединети земјоделски работници изработи серија „честитки“ за Американците за Денот на благодарноста, во кои ги потсетува на луѓето што ги имаат заборавено.

Видеата се од терен, ништо спремено или по каква било сценографија, и ги покажува земјоделските работници сред нива во сезона на жнеење на најразлични зеленчуци.

Изборот е паднат на зеленчуци кои традиционално се користат во подготвувањето на вечерата за Денот на благодарноста. Заедно со зеленчук е и платата што работниците ја добиваат за својата работа.

На списокот се:

- Магдонос - 1,9 долари по гајба, а во гајба собира меѓу 60 и 65 китки (врзани).
- Репка - 1,5 долари за две кофи (со исечен корен и листови).
- Целер.
- Прокељ.
- Кромид.
- Јаболка - 22 до 26 долари за секој сандак.

Од организацијата објаснуваат дека целта им е луѓето да видат колку тешка работа е потребна за да се добие нивниот зеленчук и овошје, пред тој воопшто да пристигне во продавница, и условите во кои работат овие луѓе.

24 ноември 2020 - 10:58