таг: прва светска војна

Како звучело примирјето на Првата светска војна?
Звучни пејзажи

Додека светот ја одбележува 100-годишнината од крајот на Првата светска војна, да слушнеме како тоа звучи кога одеднаш оружјето ќе стивне. Со други зборови, како звучи мирот по долга и исцрпувачка војна. Повеќе

Питер Џексон работи на филм составен од снимки од Првата светска војна
Остајте пушките, местете головите да поиграме фудбал

Фудбалот има огромна моќ. Доказ за тоа е примирјето кое се случило за време на Првата светска војна кога британските и германските војници излегле од своите ровови да се пресметаат со топка, а не со оружје. Повеќе

Претставата со над 500 ликови која требало да се игра на Марс

Најдолгата драма на сите времиња, „Последните денови на човештвото“ на Карл Краус е замислена да се игра десет ноќи, на друга планета. А можеби на оваа, ако таа некогаш стане подобро место за живот. Повеќе

Професорот од Харвард што пукаше во најмоќниот светски банкар

Во јули 1915 еден вооружен човек влегол во резиденцијата на најмоќниот њујоршки банкар Џ. П. Морган, синот на финансискиот гигант со истото име, и пукал во него. Медиумите го опишале како луд, но неговата порака всушност држела вода. Повеќе

100 години од фудбалското примирје во Првата светска војна

Самата помисла на борбите во Првата светска војна асоцира на многу изгубени животи, рововски битки и живот во ровови под дожд од гранати. Сепак еден настан во Белгија ја одбележал последната битка на Западниот фронт во првата година од војната. Повеќе

Опера на Ник Кејв по повод 100 години од Првата светска војна

Кејв и композиторот Николас Ленс во бриселската опера Ла Моне направија претстава посветена на траумите кои ги предизвикува војната воопшто. Истовремено, истапија против буџетските скратувања во областа на културата кои ги прави владата на Белгија. Повеќе

100 години долг

Прва масовна и заради одредени одлуки една од најскапите војни (Германија да им плаќа репарација на победниците), во 2014-та, 100 години по почетокот, Британија уште го отплаќа својот долг од учеството во Првата светска војна. Повеќе

Што може да тргне погрешно?

Научници успеале вештачки да го реплицираат најстрашниот грип кој досега го има видено човештвото. И притоа се горди што нивната варијанта е уште посмртоносна од оригиналната. Ма, браво! Повеќе