таг: Македонија

Македонските интелектуалци наспроти „простите“

Денес, кога славиме 26 бурни години независна Македонија, човек ќе си рече дека тоа е кратко време за градење на некакви цврсти колективни ставови кон што и да е. Но дека таков консензус по некои прашања сепак постои, и дека тие се и со многу подлабоки корени, покажува оваа народна приказна, чија експериментално изведена поука е: не биди глуп да бидеш интелектуалец.  Повеќе

Џејмс Бонд, Македонија и УНЕСКО

Србија го повлече комплетниот дипломатски персонал од Скопје. Во моментот кога го пишувам ова, јавноста не знае зошто тоа се случило, пишува Љубиша Ивановиќ во својот текст за Недељник. Повеќе

Букбокс гледаше на Македокс: „Avec l'amour" (2017)

Не се сеќавам кога последен пат сум присуствувала на искрени стоечки овации по завршување на проекција, а камоли да се работи за документарец. Ама и тоа се случи, на домашната премиера на овој во основа неамбициозен, но крајно „фил гуд“ македонски филм, правен со многу љубов. И ова не е лажна вест. Повеќе

Eсеј за патувањето со (македонски) воз

За блиц но меродавно истражување на социјалната психологија на „просечниот македонски граѓанин“ не се потребни некакви квалитативни, лонгитудинални, статистички и други истражувања, со обемни буџети и комплицирани методологии. Доволно е на човека да му се падне да седи во првиот ред до ВЦ-то во оние новите, кинески возови. Повеќе

Еди Рама, големата унија и малата платформа
Поглед од Хрватска

Во разговор за американскиот магазин Политико, во добар дел околу ситуацијата во Македонија по излетот на албанските партии од Македонија во Тирана, албанскиот премиер Еди Рама ѝ пушти ишарет на ЕУ „ал да доаѓаме, ал да се спојуваме“. Повеќе

Новиот лидер на Шпанија кој почна во втората лига

Во репрезентацијата на Шпанија настапи смена на генерација, па во последните шест месеци навивачите видоа многу лица. Еден фудбалер посебно „го купи“ селекторот Хулен Лопетеги кој го промовираше во нов лидер на Фуријата. Повеќе

Чмар wars
Somebody has to save our skins from...

Кој нема да полуди овде, тој не е нормален. Повеќе

Червар викна некои нови клинци за баражот

Новиот селектор на македонските ракометари, Лино Червар го објави првиот список на ракометари кои ќе се борат за место во националниот тим во баражот за Светското во Франција 2017. Повеќе

По трагата на еден академски плагијат
Уби ме туџа срамота

Локален случај на апла копи/пејст текст, или приказната за тоа како обична студентска семинарска стана научна статија во меѓународно списание, на која се потпишани шест автори. Повеќе