таг: кина

Како Европа научи да се плаши од Кина

Не така одамна Европејците го игнорираа подемот на Пекинг. Но серијата купени европски индустриски гиганти, напливот на кинески богаташи, и политичката снага што Кина почна да ја покажува, многу смени кај самозаљубените европски владетели. Повеќе

Кина е на пат да го укинува копањето биткоин

За властите оваа активност претставува „сериозни залудно потрошени ресурси“, што е доволна причина за копањето биткоин да биде забрането. Шансите за ова само се зголемуваат кога ќе им се накалеми и загадувањето. Повеќе

Кинескиот поход на Европа заглави на грчки комисии

Објаснувајќи ја велелепноста и добронамерноста на кинескиот проект Новиот пат на свилата, кинеските медиуми признаваат дека и покрај сите пари со кои располагаат нивниот проект заглавил на пристаништето во Пиреј и инаетот на локалните Грци. Повеќе

Драмата околу погребот на личниот секретар на Мао Це Тунг

И покрај претстареноста на ликовите, веста е тазе а во неа ќерката на личниот секретар на Мао се побуни против намерата на кинеските власти да го погребаат татко и на место за одделено за највисоките кинески функционери. Повеќе

Кина го загадува воздухот во Калифорнија

Слично како што Кина не почитуваше граници во загадувањето, така и загадувањето не почитува државни граници. За сега Калифорнија трпи штета по двете основи. Повеќе

Трудо го разреши канадскиот амбасадор во Кина затоа што зборел без дозвола

Амбасадорот Џон Меккалум е отпуштен затоа што без да добие дозвола проговорил во врска со апсењето на финансиската директорка на Хуавеи, Менг Венџу, на аеродром во Ванкувер. Повеќе

Кина нема да простува загадување

До сега кинеските власти јавно ги прозиваа најразличните градоначалници и градски власти кога загадувањето во нивниот град ќе станеше неподносливо. По ново прозивањето ќе биде надополнето со казни. Повеќе

Хуавеи ја копира Европа, зграда по зграда

Кинезите веќе долги години имаат пракса да одберат европски град што ги бендисува на око, и да направат негова идентична функционална копија во Кина. Хуавеи целата работа ја крева на повисоко ниво, па новиот кампус во Кина го прави исклучиво со клонови на населби од европски градови. Повеќе

Грција, кинеската дупка во царинските закони на ЕУ

Грчката царина ќе треба на ЕУ да и плати казна од 200 милиони евра затоа што не спречила кинеска криминална мрежа да шверцува облека и патики преку пристаништето во Пиреа. Инаку, во времето кога на Грците им беше најголема драма за пари пристаништето беше отстапено на Кинези. Повеќе