таг: изложба

Уметнички семејни врски: најпознатите зет и шура на ренесансата

И сега веројатно си мислите - што ли беше тоа шура? Тоа е она што му бил Белини на Мантења, кој бил женет со сестрата на првиот. Повеќе

Ѕирни долу: какви гаќи се носеле во минатото?

Изложба посветена на хигиенските навики во минатото се отвара во регионален музеј во Хрватска. Информацијата ја пренесуваме како инспирација за нашите музеи, но и заради едно интересно прашање - дали на Балканот дури и за носење гаќи било потребно европско влијание? Повеќе

Сонце мое: најголема изложба на сите времиња посветена на нашата најблиска ѕвезда

Во Музејот на науката во Лондон се поставува изложба која се најавува како „спектакуларно интерактивно искуство“, со уникатни артефакти и визуелизации кои (буквално) фрлаат нова светлина на врската на човекот со најблиската негова ѕвезда. Повеќе

Нова изложба која ги поврзува Адам, Ева и Тиндер

„Што е љубовта?: од Амор до Тиндер“, поставена во Кунстхале во Бремен, ги истражува различните начини на кои уметниците низ вековите ја имаат прикажувано љубовта, од класичните идеали до компјутерското доба. Повеќе

Нов тренд: бавно гледање

После бавно јадење и бавно мислење, доаѓа бавно гледање. Го воведува британски музеј, кој од посетителите бара да стојат пред секоја слика барем триесет минути. Повеќе

Уметноста на фудбалот: изложба посветена на убавата игра

Во уметничкиот музеј Перез во Мајами низ голема изложба се истражува врската помеѓу уметноста и тркалањето топка врз трева. Повеќе

Назотека или збирка на скршени носови

Насловот звучи необично, но се работи токму за тоа - за голема збирка носови, изработени во мермер, камен и други материјали, кои отпаднале од оригиналните скулптури и сега не може да им се најде сопственикот. Повеќе

Изложба која ги преиспитува границите помеѓу уметноста и документарното
Во склоп на „Скопско лето“

Данкан Хигинс, професор по визуелна уметност во Британија и Норвешка, со изложбата во Скопје, која ќе биде отворена утре (вторник) во Музеј на град Скопје, поставува интересно прашање - дали уметничките слики можат да играат документаристичка улога? Повеќе

„Месо“: изложба за борбата помеѓу животот и смртта
Oд денес во Берлин

Во Altes Museum во Берлин се отвара изложба на древна и современа уметност, која го истражува постојаниот конфликт помеѓу живите и мртвите во човечката култура. Повеќе