таг: емпатија

Изложба која сигурно ќе ве расплаче

Нова поставка во лондонската галерија Тејт модерн вклучува просторија во која постојано се прска органско соединение кое стимулира „присилна емпатија“. Дајте веднаш увезете шлепер! Повеќе

Дали е оправдано да бидеш лош за нечие добро?

Имаше една наводно вистинска приказна за тоа како татко-богаташ го научил синот како треба да се однесува во бизнисот. Му рекол да скокне од високо, а дека тој ќе го дочека во раце. Потоа се тргнал на страна, а детето паднало и се повредило. „Го направив ова за твое добро. За во бизнисот да немаш доверба во никого, па ни во сопствениот татко“. Повеќе

Медитацијата не те прави подобар човек

Ако себе се замислувате како креденец кого медитацијата треба да го искачи на втор спрат: таа може евентуално да ви помогне околу закачалките, за самиот креденец ќе треба малку поаргатска работа. Повеќе

Иднината им припаѓа на емотивните
Емпатија - задолжителен предмет во основно

Работните места следните децении ќе бидат оние кои бараат емоционален, а не ментален труд. Во моментов тие се потценети и недоволно платени, но наскоро работите ќе се сменат. Повеќе

Ќе ги умрат родителите за лајк

„Може ли да добијам лајк, татко ми умре“ и слични исповеди меѓу детските коментари на интернет.  Повеќе

Eмпатијата не чини
За оние што се фураат на хуманитарно

Кој би можел да тврди дека ставањето во туѓа кожа, и согледувањето на работите од негова гледна точка, би можело да штети? Нели токму сочувството и емпатијата нè прават луѓе, а не себични ѕверови? Епа, не баш. Повеќе

Ќе се кандидира ли робот за претседател на САД во 2020?

Човек предизвика на политичка дебата компјутер кој веќе има победувано луѓе на други полиња. Компјутерот го одби предизвикот бидејќи во моментов има попаметна работа отколку да дебатира. Повеќе

Трагично краткиот полу-живот на онлајн сожалувањето

По дефиниција, полу-живот (попрецизно период на полураспад) е времето потребно за една супстанца во процес на распаѓање да се намали за половина. Да речеме дека таа супстанца е емпатијата. Повеќе

Наместо без граници, Европа e денес без срам
Го имаме ли ние Жерико?

Европјани се шокираа од ужасот на очајните луѓе оставени на немилост на немирните морски води. Ќе речете, знаеме, не е тоа некоја нова вест. Точно дека не е нова, ама можеби не знаете колку е стара. Повеќе